Početna Zanimljivosti Alija Izetbegović – nepobitne historijske činjenice

Alija Izetbegović – nepobitne historijske činjenice

0
PODIJELI

Alija Izetbegović je prvi predsjednik nezavisne i samostalne Republike Bosne i Hercegovine, i nedvosmisleno jedan od najvećih državnika i mislilaca modernog doba, simbol borbe Bosne i Hercegovine za njenu opstojnost, afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta, borbu za demokraciju, ljudska prava, i slobodu svakog čovjeka. Rođen je 8. avgusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Na ahiret je preselio 19. oktobra 2003. godine u Sarajevu.

Uvijek će biti onih koji će ga voljeti i onih koji će ga mrziti. Međutim, postoje određene nepobitne historijske činjenice koje su čvrste kao beton:

  • Unatoč planu iz Karađorđeva, Velika Srbija nije ostvarena i Bošnjaci nisu nestali sa lica zemlje;
  • Unatoč agresorskoj vojnoj premoći i embargu na oružje, Armija Republike Bosne i Hercegovine je uspjela da odbrani Bosnu i Hercegovinu u njenim prijeratnim granicama, onako herojski, tako da se otpor čuo do nema;
  • Unatoč genocidu, stravičnim zločinima i razaranjima koje su počinile agresorska strana (Hrvatska i Srbija), Alija Izetbegović nikada nije naredio osvetu niti da se uzvraća istom mjerom;
  • Unatoč dvostrukoj agresiji, iza Alije Izetbegovića je ipak ostala država Bosna i Hercegovina, ma kakva ona bila. A kada se pogleda protiv koga i na koji način se moralo boriti i braniti, mi smo ipak vojni i moralni pobjednici!

Alija Izetbegović je bio predsjednik i vrhovni komandant malog naroda bez vojske i oružja, napadnutog iz vana od strane dvostrukog agresora i izdanog iznutra od svojih komšija, ostavljenog od strane svijeta da nestane preko noći bez ispaljenog metka, ali…, nisu dušmani znali koliko je taj mali narod prkosan! Niti su znali kakvog vođu taj narod ima.

AUTOR: Ibrahim Kabil