Početna BHVijesti Blokada budžeta i izražavanja volje građana: Mogu li stranci spasiti lokalne izbore

Blokada budžeta i izražavanja volje građana: Mogu li stranci spasiti lokalne izbore

0
PODIJELI
Blokada budžeta i izražavanja volje građana: Mogu li stranci spasiti lokalne izbore

Sve je još neizvjesno kada je riječ o održavanju Lokalnih izbora. Naime, i 31. maj je probijen kao rok za prijedlogu Nacrta budžeta 2020. godine, piše u analizi agencije Patria.

Najslikovitije to je objasnio zastupnik Naše stranke u državnom parlamentu Damir Arnaut koji je kazao da bez Budžeta nema ni 4 KM, a ne četiri miliona KM koliko treba za održavanje lokalnih izbora u BiH.

Niko ne može ministru finansija Vjekoslavu Bevandi (HDZ) narediti da izradi Budžet, a on se pred koalicionim partnerima i javnosti brani riječima da je Ministarstvo finansija godinu dana bilo bez budžetskog zahtjeva iz Predsjedništva BiH.

“Pa kada je došao u drugom mjesecu smo radili danonoćno i dali nacrt proračuna Vijeću ministara. On je usvojen većinom glasova, otišao na Predsjedništvo BiH i pred kraj četvrtog mjeseca vraćen da se prilagodi uvjetima pandemije. Rekao sam da je to jedno čisto tehničko pitanje, ničim vezano s politikom”, kazao je Bevanda.

Napomenuo je da se sa skoro 100 budžetskih korisnika vrše dodatni pregovori i budžet završava. No, o krajnjem roku niko još ne govori, a vrijeme prolazi.

“Četiri miliona nisu mnogo, ali bez Budžeta ih nema. Jedino da ih doniraju stranci”, kazao je Arnaut gostujući na Face TV.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku da se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini prolongiraju za 15. novembar 2020. Međutim, sredstva za izbore još nisu obezbijeđena, jer budžet BiH nije usvojen.

Od početka godine je na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Iz HDZ-a i SNSD-a jasno su kazali da su nezadovoljni izborom novih članova CIK-a, pa upućeniji u situaciju govore da Bevanda upravo zbog toga blokira izradu Budžeta.

radiosarajevo.ba