Početna BHVijesti ČANAK VRLO JASNO: “Promjena vlasti na ulici u Srbiji znači GRAĐANSKI RAT,...

ČANAK VRLO JASNO: “Promjena vlasti na ulici u Srbiji znači GRAĐANSKI RAT, jer VUČIĆ neće dobrovoljno podnijeti ostavku!”

0
PODIJELI
ČANAK VRLO JASNO: “Promjena vlasti na ulici u Srbiji znači GRAĐANSKI RAT, jer VUČIĆ neće dobrovoljno podnijeti ostavku!”

On napominje da je promjena vlasti moguća samo na izborima ili na ulici, ali upozorava da promjena vlasti na ulici znači građanski rat, jer niko dobrovoljno neće podnijeti ostavku.

Srbiji ne treba nova, nego bolja vlast, ne treba joj druga, nego drugačija država, rekao je predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, uz ocjenu da se ne treba baviti samo time kako srušiti Srpsku naprednu stranku (SNS), već šta konkretno da se uradi u državi. Prema njegovom mišljenju protesti su bili traćenje vremena i živaca.

“Ako ćemo se baviti samo time kako ćemo da srušimo SNS, ne gledajući šta treba da se uradi, doći ćemo u poziciju da se ceo život provede u uzajamnim trvenjima i munjevitiom brzinom ćemo stajati u mestu”, smatra Čanak.

Prema njegovim riječima, u Srbiji je uvijek bilo zloupotrebe vlasti, pa je ima i sada.

“Ko mi kaže da nije bilo zloupotrebe vlasti u vreme Miloševića, Đinđića, Koštunice ili Tadića, taj onda ne zna o čemu priča. Ja sam bio svedok svega toga i znam tačno koliko je bilo zloupotrebe vlasti i kada”, tvrdi Čanak.

Osvrćući se na djelovanje Saveza za Srbiju (SzS), Čanak je rekao da mu nije baš najjasnije šta tačno oni predvode i kakve poteze povlače. “Koliko sam vidio, počeli su prvo građanski protesti, a onda ih je polako, puzeći, preuzeo SzS, pa su onda protesti i nestali”, rekao je Čanak i ocijenio da su protesti bili traćenje vremena i živaca.

On napominje da je promjena vlasti moguća samo na izborima ili na ulici, ali upozorava da promjena vlasti na ulici znači građanski rat, jer niko dobrovoljno neće podnijeti ostavku.

Čanak misli da se postavlja i pitanje kakav je to bojkot Skupštine, ako se u samoj Skupštini drže konferencije za štampu i učestvuje u skupštinskim odborima, a jedino se ne ide na plenarna zasjedanja. “Nije bojkot ne sjedeti u sali, nije to učionica, pa će učiteljica upisati da nisi bio prisutan. To je nešto sasvim drugo”, rekao je Čanak i poručio bi SzS trebalo da prestane da laže sebe.

“Ta priča samo da ove srušimo ove, pa će biti bolje, to sam gledao u više navrata u životu, svaki put nije bilo bolje”, naglasio je predsjednik LSV.

Komentarišući rad SNS, Čanak je istakao da LSV ima dobru saradnju sa vladajućom strankom po pitanju evropskih integracija, ali da, ipak, postoje i tačke oko kojih imaju suprotstavljene stavove. Kako je objasnio, LSV je “ljuta opozicija” vlastima po pitanju decentralizacije, nacionalizma, položaja Vojvodine, ali i nedovoljno jasnog i odlučnog odnosa izvršne vlasti prema optuženima za ratne zločine.

Čanak je predsjedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću poručio da hitno ide na ustavne promjene i obrazložio da pod njima podrazumjeva potpunu rekonstrukciju političkog sistema Srbije. To bi, kako je precizirao, značilo i promjenu izbornog sistema, ali uvođenje srednjeg nivoa vlasti, organizacijom države u više pokrajina.

Čanak predlaže da te pokrajine imaju punu nadležnost, sem u oblastima monetarne, fiskalne, spoljne i politike odbrane. Prema njegovom stavu, sve bi to trebalo da rezultira čistim računima i širenjem baze odgovornosti za državu, jer je samo to može učiniti stabilnom. “Srbija ne može stalno da visi o jednome i da se onda klati nad provalijom, pa kad taj jedan nestane, da li ode u Hag ili pod zemlju ili na smetlište istorije, da se cijela Srbija sunovraćuje, očajnički pokušavajući da se uhvati za nekog drugog”, zaključio je Čanak.

slobodna-bosna.ba