Početna BHVijesti ČOVIĆEVI MEDIJI NAPALI IZETBEGOVIĆA: “Vrlo je opasna njegova ideja da se SDA...

ČOVIĆEVI MEDIJI NAPALI IZETBEGOVIĆA: “Vrlo je opasna njegova ideja da se SDA otvori prema Srbima i Hrvatima”!

0
PODIJELI
ČOVIĆEVI MEDIJI NAPALI IZETBEGOVIĆA: “Vrlo je opasna njegova ideja da se SDA otvori prema Srbima i Hrvatima”!

Kako ga povijest ne bi upamtila isključivo kao sina „oca” Bošnjaka Bakir Izetbegović je odlučio zaigrati novu igru i SDA, stožernu bošnjačku stranku, otvoriti za Hrvate i Srbe, transformirati je iz bošnjačke u bosansku stranku, a sebe predstaviti ideologom nove bosanske nacije, piše u komentaru mostarski HMS, pod kontrolom Dragana Čovića i njegovog HDZ-a.

HMS piše kako je Izetbegović, boraveći jučer u Goraždu, kazao da ideju za taj politički podhvat, crpi baš od svoga oca Alije, koji je svojevremeno kazao: „Bosanska brava otključava se ključem s tri zubca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim”.

– A mi imamo samo jedan zubac- bošnjački. Ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BIH i ginuti za ovu zemlju, zašto onda ne bi mogli biti i u SDA, otvorit ćemo im vrata“, kazao je Bakir Izetbegović.

HMS piše kako je ideja da se bošnjačka stranka s najvećom bazom glasača u BiH otvori Srbima i Hrvatima načelno hvale vrijedna, “međutim, iz Izetbegovićevih riječi dade se iščitati da nova SDA ne računa na pridobivanje simpatija ( i glasova) Hrvata i Srba. On vrata SDA otvara asimiliranim Hrvatima i Srbima”.

HMS smatra da Bakir baca rukavicu u lice SDP-u i DF-u, preuzimajući od njih recept korištenja asimiliranih Srba i Hrvata, kao sredstva majorizacije ova dva naroda, najprije u FBiH.. Izetbegović je najavio i promjenu stranačkog statuta kako bi u organima SDA bila određena kvota za Srbe i Hrvate.

-Uostalom, ovakav slijed događaja po kojem SDA preuzima način djelovanja lažne građanske ljevice je logičan. U SDA su se vjerojatno upitali zašto bi majorizirali Hrvate i Srbe preko posrednika (SDP, DF, NS) i onda s njima dijeliti politički plijen ako to mogu uraditi sami, zakčjučuje Čovićev portal, koji u natavku teksta kontatira kako bi “politički iskorak Bakira Izetbegovića doista mogao biti poguban za Hrvate, ali i Srbe, u FBiH”, pogotovo ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona prema presudi Ljubić .

-Umjesto da na sljedećim izborima usmjerava glasove Komšiću, SDA može “višak glasova” usmjeriti nekom svom, SDA-ovom Komšiću. Umjesto da mjesta potpredsjednika FBiH prepušta SDP-ovom, ili DF-om Srbinu, može izabrati svog SDA-ovog Srbina. Ne izmjeni li se Izborni zakon i uputstvo CIK-a za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH ostane na snazi, SDA bi, nakon sljedećih izbora, mogla imati svoje Hrvate iz većinski bošnjačkih kantona u Domu naroda, umjesto da ta mjesta prepušta SDP-ovim i DF-ovim Hrvatima i Srbima, zaključuje HMS.

-HMS zaključuje da bi ovu „perestrojku“ SDA mogao iskoristiti i za unutarbošnjački obračun sa kvazigrađanskim strankama iz Sarajeva. Time bi preuzeli njihov modus operandi, a time i dio tradicionalnih glasača tzv. ljevice. Ostaje za vidjeti bi li takav scenarij rezultirao i gubitkom dijela tradicionalnih glasača SDA, tzv. džematlija..

Bakir, dakle, da zaključimo, ne računa na glasove Hrvata i Srba, već da s nekoliko bošnjačkih Srba i Hrvata u redovima SDA, majorizira ta dva naroda u FBiH.. Izravno- bez (dosadašnjih) posrednika- lažnoljevičarskih stranaka. Bakirov ključ za otključavanje bosanske brave, neodoljivo podsjeća na onaj Miloševićev, kojim je srpski vožd otključavajući vrata- srušio kuću, zaključuje Čovićev HMS.

slobodna-bosna.ba