Početna Zanimljivosti Deset nevjerovatnih muzeja Bosne i Hercegovine – spoj kulture, tradicije i ponosa...

Deset nevjerovatnih muzeja Bosne i Hercegovine – spoj kulture, tradicije i ponosa na jednom mjestu

0
PODIJELI

Vijećnica predstavlja simbol susreta civilizacija. Izgorjela je tokom granatiranja i dvodnevnog požara 25. i 26. avgusta 1992. godine. Tada je izgorjelo oko 80% dokumenata, časopisa i knjiga o povijesti Bosne i Hercegovine, odnosno preko 2 miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Obnovljena je 9. maja 2014. godine, zahvaljujući donacijama vlade Austrije i Evropske komisije. Dana 5. septembra 2006. godine, Vijećnica je proglašena nacionalnim spomenikom BiH.

Zemaljski muzej je smješten u srcu Sarajeva, rađen u neorenesansnom stilu arhiktekta Karl Paradžika, ovaj muzej je jedini u cijeloj istočnoj Evropi koji je namjenski građen za tu svrhu. Dolaskom moćne Austrougarske na teritorij Bosne, došle su i mnoge promjene zajedno sa njima. Tako je grad, koji je do tad imao duh osmanlijske kulture, počeo poprimati zapadnjački duh i sve više postajati mjesto gdje su se susreli istok i zapad.

Kada je u pitanju upoznavanje sa bosanskom tradicijom kroz artefakte tradicionalnog bosanskog namještaja i odjeće, te predmeta, kao i kulturna događanja, zbirke umjetničkih djela bosanskohercegovačkih autora, pa i proučavanje moderne i osmanske arhitekture, Bošnjački institut je nezaobilazno mjesto u gradu Sarajevu.

Nova zgrada Gazi Husrev begove biblioteke u novom ruhu obogaćena je za još jedan kulturni sadržaj koji krasi i upotpunjava njenu višestoljetnu tradiciju. To je Muzej sa stalnom postavkom prelijepih a ponekad i vrlo rijetkih predmeta koji pripadaju kulturnom dobru bošnjačkog naroda.

Muzej 105. motorizovane brigade posvećen je ratnom putu i borcima brigade. Riječ je o slavnoj brigadi koja je za odbranu grada dala 312 heroja i čijih je osam boraca odlikovano najvećim ratnim priznanjem ‘Zlatni ljiljan’. Sam muzej je specifičan i jedinstven po mnogo čemu.

Bosna i Hercegovina – raskršće Istoka i Zapada. Vazda na meti velikih sila i centara moći. Oltar pred kojim se klečalo i za koji se ginulo. Od vajkada do današnjih dana. I opet ničija i svoja. I ponovo postojana i mila. Zadržala je ona tu svoju posebnu blagodat i atrakciju. Sačuvala obraz i okrenula novi list. Upravo Muzej u Mostaru na jednom mjestu prezentuje hronološke etape iz njene historije.

Muzej Kakanj osnovan je 2015. godine i dio je javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj. U 2015. godini, kada je muzej osnovan, postavljene su dvije stalne izložbe koje su još uvijek dostupne za izložbu. To su industrijska izložba i etnološka izložba.

Vrandučka tvrđava odiše jednostavnošću, ona pripada vrsti planinskih utvrda i sastoji se od kaštela s glavnom kulom i okolnim zidinama. Uprkos izmjenama i dopunama koje su se dešavale, tvrđava je zadržala svoj izvorni oblik. Tvrđava je obnovljena te pretvorena u muzej, posjetioci koji dolaze u Vranduk, u želji da saznaju nešto više o historiji Bosne, mogu posjetiti tvrđavu u Vranduku u kojoj se nalaze razne postavke koje vizuelno mogu prikazati kako je to život izgledao u prijašnjim vremenima.

U jednom malom krajiškom gradu, po imenu Bosanski Petrovac, nalazi se spomen soba i biblioteka Skendera Kulenovića, jednog od najvećih jugoslavenskih pjesnika XX stoljeća, te najvećeg čarobnjaka upotrebe jezika. Spomen soba predstavlja izložbeni prostor koji je sačinjen od originalnih rukopisa, medalja, Kulenovićevih ličnih stvari i dokumenata koji svjedoče o njegovom životu i radu.

Među znamenitostima kojima se petrovčani ponose je i Muzej Jovana Bijelića. Sudbina se poigrala sa Jovanom tako da je i pored jake želje svoga oca da postane svećenik on otišao u drugom smjeru. I uistinu nije pogriješio. Danas u centru svog rodnog grada ovaj umjetnik ima i muzej, a u muzeju se nalaze pored ličnih stvari i najznačanije slike ovog slikara, kao i njegovih učenika. Ovaj muzej ne bi bio potpun da se u sklopu njega ne nalazi i bosanska kuća.

AUTOR: Armin Bečić