Početna BHVijesti DODIKOVI MEDIJI NA „APARATIMA“: „Komšić i Džaferović ne mare za poruke iz...

DODIKOVI MEDIJI NA „APARATIMA“: „Komšić i Džaferović ne mare za poruke iz Beograda…“

0
PODIJELI
DODIKOVI MEDIJI NA „APARATIMA“: „Komšić i Džaferović ne mare za poruke iz Beograda…“

Iako je trilateralni sastanak u Beogradu nagovijestio novu dozu optimizma kada je u pitanju formiranje novog Savjeta ministara, već po povratku iz Srbije u Sarajevu dva od tri člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, poručili su da ostaju pri ranijim stavovima

A ti stavovi podrazumijevaju poštivanje Ustava i zakona, što u prijevodu znači da slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u sjedište NATO-a u Briselu ostaje njihov uslov za podršku imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić kazao je za “Glas Srpske” da “ trilateralu i početak izgradnje autoputa ocjenjuje kao značajan i pozitivan događaj, ali na konstataciju da su iz Beograda članovi Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske poslali poruke da Savjet ministara treba da bude što prije formiran, Komšić je iznio svoj stav.

– Savjet ministara, što se mene tiče, biće formiran ako se dogovorimo o ANP-u – rekao je Komšić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović bio je konkretniji.

– Trilateralni susret BiH, Turske i Srbije u Beogradu svakako će imati pozitivne efekte na sveukupne odnose u regionu. Bili su to razgovori o vrlo konkretnim temama, koji su u interesu svih zemalja. Jako je bitno da su nakon ove trilaterale upućene jasne poruke o potrebi da se sačuva stabilnost cijele regije i da se svi posvetimo infrastrukturnim projektima i stvaranju uslova da svi ljudi, u svim zemljama, bolje žive – kazao je Džaferović za “Glas Srpske”.

slobodna-bosna.ba