Početna BHVijesti IZETBEGOVIĆ GOVORIO ZA TV HAYAT: “Ni jedno ime nismo spomenuli, pa ni...

IZETBEGOVIĆ GOVORIO ZA TV HAYAT: “Ni jedno ime nismo spomenuli, pa ni Radončićevo. To je Dodikova pretpostavka”!

0
PODIJELI
IZETBEGOVIĆ GOVORIO ZA TV HAYAT: “Ni jedno ime nismo spomenuli, pa ni Radončićevo. To je Dodikova pretpostavka”!

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), gostovao je u emisiji “Upitnik” na Hayat televiziji te govorio o brojnim aktuelnim pitanjima kao što su raspodjela resora, rezervni sastav policije u RS, aktivacija MAP-a, itd. Upitan hoće li nakon ovakvog dogovora o raspodjeli resora u Vijeću ministara SDA možda insistirati na Federalnom Ministarstvu finansija, Izetbegović je dao negativan odgovor.

– Teško da to možemo dobiti, da otvoreno kažem. Jer kada preuzmete poziciju prvog čovjeka, premijera u Federalnoj Vladi, onda hrvatski partner ima pravo izbora i redovno izabere ovu poziciju. Tako da teško možemo dobiti oboje – smatra Izetbegović.

Bilo je važno postići dogovor s liderima HDZ-a i SNSD-a, jer je prijetilo dodatno produbljivanje krize koja se već osjeti.

– Predsjedništvo veoma rijetko zasjeda, nisu počeli s radom parlamenti na državnom nivou, odnosno dva doma Parlamentarne skupštine na državnom nivou, ne formiraju se komisije, nismo poslali u Vijeće Evrope našu delegaciju, dakle, polako nas srpska strana uvodi u zastoj rada zakonodavnih tijela. Zato što još nema Vijeća ministara. Oni traže da se formira Vijeća ministara da bi se ovaj proces pokrenuo. I on će biti sve vidljiviji kako bude prolazilo vrijeme. I to će biti ta njihova taktika. Dakle, nema Vijeća ministara, onda nemate ni Zastupnički dom u funkciji niti Dom naroda na državnom nivou. Nema zakona, nema evropskog puta BiH, sve je u zastoju… pojašnjava Izetbegović.

U naredne četiri godine važno je, potcrtava Izetbegović, sačuvati Bosnu i Hercegovinu, sigurnost i stabilnost u njoj, kao i nastaviti integracijske procese, ali i jačati ekonomiju… A s ministarstvima koja su pripala SDA, to je, smatra Izetbegović, moguće. Za mir, sigurnost i prosperitet države važan je jak probosanski blok. Zbog toga, tvrdi Izetbegović, SDA nije prigrabila fotelje za sebe. Spremna je i želi ih, kaže, dijeliti. Tako će, tvrdi, bez sumnje, Demokratskoj fronti, s kojom SDA ima potpisan Sporazum o koaliciji, pripasti barem jedno ministarstvo u Vijeću ministara.

– SDA je spremna dijeliti fotelje, kako bi spriječila podjelu zemlje, kako neko ne bi pokušao dijeliti zemlju. Dakle, što širi front, Bože moj, SDA će otvoriti prostor i za druge. I naravno da će Demokratska fronta imati barem jedno ministarstvo – kaže predsjednik Stranke demokratske akcije.

Akcije koje dolaze iz bh. entiteta RS su opasne, one ispituju reakciju međunarodne zajednice i patriotskih snaga prije nego što eventualno dobiju novi zamah.

– Mi smo se zavadili oko pozicija. To vam je kao da brod treba da se nasuče ili da potone, a ljudi se tuku ko će biti kapetan, ko će biti na kojoj palubi, ko će biti oficir, podoficir, itd. Dakle, ispituju se reakcije. I ako se pokaže da je reakcija međunarodne zajednice mlaka, da se ona zamorila od ovoga svega, ako se pokaže da je ovaj front ovdje slab, da mi nemamo spremnosti niti imamo čime da se branimo, tada je svašta moguće. Dakle, procjena da smo slabi ‘92. godine nas je uvela u rat. Da su nas okružili, da će to sve šapatom pasti, itd. Onda su se iznenadili. Ja mislim da su se već nakon nekoliko mjeseci neki kajali što su napali Bosnu i Hercegovinu. Ona ima neku unutarnju snagu koja nju drži i ona se uvijek obnavlja, 1.000 godina – pojašnjava Izetbegović.

Taj fenomen unutarnje snage ove zemlje trebali bi istraživati historičari, sociolozi. Ali ne treba se niko zavaravati, tvrdi Izetbegović, i vjerovati kako je moguće lako rušiti ili pokušati dijeliti Bosnu i Hercegovinu.

– Bošnjaci i bosanski patrioti neće nikada pristati na neku podjelu u kojoj bi Karadžićeva politika pobijedila, Srebrenice i Tomašice ostale zauvijek izvan konteksta Bosne i Hercegovine… Takvu stvar izgubiti za nekim pregovaračkim stolom u vrijeme diplomatije i mira, a odbraniti u onakvim uslovima, to mi sebi, ova generacija, nećemo dopustiti.

Na kraju našeg razgovora sagovornika smo upitali kako vidi Bosnu i Hercegovinu za četiri ili pet godina. Pozivajući se na dokument stranke, odgovor je kao članicu Evropske Unije i NATO-a, sa završenim Koridorom 5C, izgrađenim autoputem Sarajevo – Beograd i velikim blokovima koji garantiraju energetsku stabilnost. Plaće i penzije će, tvrdi Izetbegović, biti duplo veće, a odlazak mladih usporen ili potpuno zaustavljen.

– Veliki radovi u oblasti infrastrukture konačno se mogu realizirati. Naša građevinska operativa neće biti dovoljna za to sve. Otvorit će se deseci hiljada novih radnih mijesta. Definitivno smo sada stvorili pretpostavke za ovo sve. Osnovna pretpostavka za realizaciju svega navedenog jeste očuvati mir i stabilnost, tvrdi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

slobodna-bosna.ba