Početna Zanimljivosti Ko je bio Illyrios? – Legenda o postanku Ilira

Ko je bio Illyrios? – Legenda o postanku Ilira

0
PODIJELI

Kao i Indijci i Evropljani, i Iliri su se služili indoevropskim jezikom, koji se prije šest hiljada godina zvao i “indogermanski” ili “arijanski” jezik. Jedino, neki izvori za albanski jezik tvrde da je izumrli ilirski. Ilire su u Bosni prvi put početkom nove ere asimilirali Rimljani, drugi put, u VII stoljeću Slaveni, otud pismo i jezik.

Po legendi, odnosno grčkoj mitologiji, Iliri potiču od mitskog junaka Illiryosa (Ilirija). Prema “Biblioteci”, odnosno jednoj starogrčkoj zbirci mitova i legendi koja se tradicionalno prepisuje Apolodoru iz Atine, Illiryos je bio najmlađi sin Kadma i Harmonije koji je na kraju vladao Ilirijom i postao eponimni (ime boga ili junaka po kome je nešto nazvano) predak cijelog ilirskog naroda. Prema “Ilirskim ratovima” od Apiana, Illiryos je bio sin kiklopa Polifema i njegove supruge Galatee, a imao je braću Kelta i Gala. Sva tri njegova sina su otišla sa Sicilije da vladaju narodima koji su po njima nosili imena, dakle Kelti, Gali i Iliri. U obje priče, Illyrios se spominje kao predak Ilira. Ova genealogija je najvjerovatnije sastavljena od strane grčkog grada Epidamnosa, a od njih je to preuzeo Apian.

Illiryosa je po rođenju obavila zmija i na njega prenijela mitsku snagu, po kojemu su Iliri dobili ime. Čak su i Illiryosovi roditelji Kadmo i Harmonija na kraju života pretvoreni u zmije. Tako da je kod Ilira bio vrlo raširen kult zmije. Illiryos je imao šest sinova i tri kćerke. Po imenima njegovih sinova su prozvana određena ilirska plemena: Enheleus (Enhelejci), Autarieus (Autarijati), Dardanus (Dardanci), Maedus, Taulus (Taulanti) i Perrhaebus (Perebi).

Ilir znači “slobodan” čovjek. Sam naziv Bosna, potiče od ilirske riječi “Bosona” – rijeka, a upitno je “šta se dovodi u vezu i sa imenom Baton” – vođa ustanka protiv rimske vlasti nad prostorom današnje Bosne (i Hercegovine) u periodu od 6. do 9. godine. Bosna je, dakle, sa autohtonim Ilirima stara tri hiljade godina. Za vrijeme Ilira se, ako se, prvi puta pojavljuje ime Bosna, onda je ono staro oko dvije hiljade godina.