Početna BHVijesti KOMŠIĆ REAGIRAO NA ISTUP DODIKA: “Potpuno sam saglasan sa stavovima ambasadorice Poljske...

KOMŠIĆ REAGIRAO NA ISTUP DODIKA: “Potpuno sam saglasan sa stavovima ambasadorice Poljske pri UN-u”!

0
PODIJELI
KOMŠIĆ REAGIRAO NA ISTUP DODIKA: “Potpuno sam saglasan sa stavovima ambasadorice Poljske pri UN-u”!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je stav ambasadorice Poljske pri Ujedinjenim nacijama Joanne Wronecke o uvođenju rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, te o revidiranju historije u ovom entitetu.

– Potpuno sam saglasan sa stavom ambasadorice Joanne Wronecke. Uvođenje rezervnog policijskog sastava u entitetu RS ima za cilj osnivanje entitetskih oružanih snaga, i drago mi je da je to konačno vidljivo i izvan BiH, iako je frapantna činjenica da pojedine političke opcije u Sarajevu guraju glavu u pijesak – kazao je Komšić za Fenu.

Također je rekao da je saglasan i sa ocjenom ambasadorice Poljske da vlasti RS-a nastoje izvršiti revidiranje historije koja ima za cilj negiranje genocida te da su nove interpretacije, mimo presuda suda UN-a nedopustive i nerelevantne.

Komšićeva reakcija uslijedila je nakon što je objavljena vijest da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao danas u Tirani na marginama Samita Brdo-Brioni sa predsjednikom Poljske Anrzejem Dudom i prenio mu vlastiti stav da je neprihvatljiv istup predstavnika Poljske u Vijeću sigurnosti UN-a.

Podsjećamo, kod razmatranja poljednjeg Izvještaja OHR-a o provedbi mira u BiH, predstavnica Poljske Joanna Wronecka dala je punu podršku visokom predstavniku i korištenju bonskih ovlasti. Poljska smatra da uvođenje rezervnog policijskog sastava u entitetu RS predstavlja osnivanje entitetskih oružanih snaga. Govoreći o izazovima sa kojima se BiH suočava, poljska predstavnica izdvojila je posljednje pokušaje vlasti entiteta RS na, kako je kazala, revidiranju historije.

– Stalni pokušaji revidiranje historije su neprihvatljivi. Odluka RS-a da formira komisiju koja bi trebala ponovo otvoriti pitanje interpretacije događaja u Srebrenici je posljednji takav primjer. Nema prostora za drugačiju interpretaciju – poručila je predstavnica Poljske.

slobodna-bosna.ba