Početna BHVijesti Legendarni frontmen Iron Maidena: Nagradu dijelim s građanima Sarajeva koji su preživjeli...

Legendarni frontmen Iron Maidena: Nagradu dijelim s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu

0
PODIJELI
Legendarni frontmen Iron Maidena: Nagradu dijelim s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu

Bruce Dickinsonu, legendarnom frontmenu britanskog benda ”Iron Maiden” danas je u sarajevskoj Vijećnici uručeno priznanje ”Počasni građanin grada Sarajeva”. On je svjesno preživio golgotu da bi prije više od dvije decenije došao u opkoljeno Sarajevo i održao koncert u Bosanskom kulturnom centru.

“Nevjerovatno je da sam došao ovdje nakon 25 godina i koliko moj dolazak zapravo znači građanima Sarajeva. Iznimno mi je drago što sam dobio ovu simboličnu nagradu. Želio bih je podijeliti s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu i koji su za vrijeme rata bili tu. S ljudima koji su trenutno u ovoj prostoriji. Zaista je ovo velika čast – rekao je Dikinson, piše novinska agencija Patria.

Nagradu “Počasni građanin Sarajeva” Dikinsonu je dodijelio gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka. “Dolazak Brusa Dikinsona 1994. godine zapravo bio je trenutak kada smo znali da ćemo preživjeti, da će Sarajevo preživjeti i da će Bosna i Hercegovina preživjeti. Drago mi je da smo formalizirali ovaj čin i što smo dodijeli ovu nagradu, iako je ona samo simbol onoga što građani Sarajeva osjećaju u srcima”, rekao je Skaka.

Dikinson je u Sarajevo stigao sinoć da bi prisustvovao događaju koji je upriličen povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva. U autobiografiji Brucea Dickinsona What Does This Button Do? (Čemu služi ovaj gumb?), objavljena 2017. godine, Dickinson je otkrio priče o odrastanju u Velikoj Britaniji, naglom usponu benda a dio autobiografije je posvetio i posjeti opkoljenom Sarajevu.

Doživljaje iz Sarajeva Dickinson opisuje na devet stranica knjige. “Ono što se dogodilo nije bilo ni približno onome što se trebalo dogoditi. Ono što se dogodilo promijenilo je način na koji gledam na život, smrt, druge ljude – i semafore”, napisao je Dickinson svoju priču o nastupu u ratnom Sarajevu. Dickinson je Bosni i Hercegovoni posvetio i pjesmu „Inertia“ objavljena 1996. godine na njegovom albumu Skunkworks.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, od 1992. do 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada. U prosjeku je 329 projektila ispaljivano na Sarajevo dnevno. U gradu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće ili nestalo 11.541 civila, od kojih 1.601 djece. Zbog opsade Sarajeva i terorisanje građana pred Međunarodnim sudom u Haagu na doživotu robiju je osuđen Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srspke, entiteta u BiH, zatim general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, kao i drugi politički i vojni funkcioneri tog entiteta.

nap.ba