Početna BHVijesti NE MOŽE IM NIKO NIŠTA, CVIJANOVIĆ SAD UDARILA NA EVROPU: “Obojena izvještavanja...

NE MOŽE IM NIKO NIŠTA, CVIJANOVIĆ SAD UDARILA NA EVROPU: “Obojena izvještavanja izvjestilaca Evropskog parlamenta”

0
PODIJELI
NE MOŽE IM NIKO NIŠTA, CVIJANOVIĆ SAD UDARILA NA EVROPU: “Obojena izvještavanja izvjestilaca Evropskog parlamenta”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su izvještavanja izvjestilaca Evropskog parlamenta za BiH obojena i ničemu ne doprinose

“Zbog toga smo zaglavljeni ovako dugo bez bilo kakvog stvarnog kretanja kada je u pitanju EU. Upravo zbog toga što ne postoji razumijevanje onih koji bi trebalo da ga pokažu”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci komentarišući pismo izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede upućeno Evropskoj komisiji u kome se navodi da Srpska negira genocid.

Ona je istakla da su mnogi izvjestioci Evropskog parlamenta imali svoje momente i svoja vremena u kojima su davali takve tipske stereotipne ocjene u kojima neko nešto kaže, a onda oni uporno citiraju.

Cvijanovićeva je ocijenila da je veliki nedostatak izvještavanja institucija EU u činjenici da to nisu vjerodostojna izvještavanja. Ona se prisjetila kako je isti izvjestilac u jednom od izvještaja objašnjavao i kao ključnim naglasio činjenicu, koja se tada uopšte nije desila, da Republika Srpska šalje svoje specijalce na obuku u Rusiju.

Nakon toga se, dodala je Cvijanovićeva, nije udostojio da kaže da je upravo kada je pisao taj izvještaj i pričao o nečemu što nije postojalo, zaboravio da kaže da je policija Republike Srpske u tom momentu sarađivala sa devet evropskih zemalja, da su zajedno sa američkim institucijama za provođenje zakona bili uključeni u mnogobrojne aktivnosti, uključujući i samu obuku koju su prolazili u tom periodu u Vašingtonu.

“Prema tome, to su obojena izvještavanja i, nažalost, ničemu ne doprinose”, ocijenila je Cvijanovićeva. Prema njenim riječima, s druge strane u EU postoje i oni koji su racionalni i razumiju šta je ovdje na sceni, samo nisu dovoljno jasno rekli svoj stav. “To je najveći problem EU, što nema, što ne iznese jasno i čvrsto svoj stav koji jeste realnost”, zaključila je Cvijanovićeva.

slobodna-bosna.ba