Početna BHVijesti NOVI DETALJI U SLUČAJU NAJVEĆEG NEGATORA SREBRENICE: Bjegunca tužili svi “RUŠIOCI” Republike...

NOVI DETALJI U SLUČAJU NAJVEĆEG NEGATORA SREBRENICE: Bjegunca tužili svi “RUŠIOCI” Republike Srpske

0
PODIJELI
NOVI DETALJI U SLUČAJU NAJVEĆEG NEGATORA SREBRENICE: Bjegunca tužili svi “RUŠIOCI” Republike Srpske

Direktora “Istorijskog projekta Srebrenica” Stefana Karganovića, nakon hapšenja po potjernici zbog utaje poreza, očekuju sudski postupci u kojima se od bjegunca traži isplata od preko 30.000 maraka zbog neistina objavljenih u kontroverznoj knjizi “Rušenje Republike Srpske”.

Zanimljivo je da je, pored Karganovića, u paketu tužena i izdavačka kuća “Besjeda”, koja je, s druge strane, takođe podnijela tužbu protiv Karganovića uz komentar da je logotip na spornoj knjizi ubačen bez znanja “Besjede”. U ovoj tužbi koja je u posjedu Srpskainfo, između ostalog se navodi da knjiga “Rušenje Republike Srpske” nikada nije bila predmet razmatranja na izdavačkom savjetu “Besjede” d.o.o, niti postoji odluka o njenom izdavanju.

– Nije ispoštovan izdavački kodeks upoznavanja izdavača s rukopisom sporne knjige, pa tako izdavač nije mogao dati saglasnost za izdavanje i štampanje knjige. “Besjeda” kao izdavač nije dobila dvije recenzije publikacije prije izdavanja, a ta obaveza proizilazi iz odredaba Zakona o izdavačkoj djelatnosti Republike Srpske. Tako da se tužilac ograđuje od bilo kakve odgovornosti za sam sadržaj publikacije “Rušenje Republike Srpske” – navodi se u tužbi protiv Karganovića. “Besjeda” je od suda zatražila da presudom utvrdi da nije izdavač knjige “Rušenje Republike Srpske”, te da je Karganović zloupotrijebio orginalni logotip.

 

Međutim, oni koji su označeni kao “rušioci” Srpske ističu da je potez “Besjede” klasično pranje ruku od svega. Jedan od podnosilaca tužbe je i urednik portal “Buka” Aleksandar Trifunović, koji ističe da godinama čeka da se čitav slučaj pomjeri s mrtve tačke. Ističe da već godinama čeka na realizaciju tužbe protiv Karganovića.

– Pored pisanja svoje istine o Srebrenici, za šta je dobio dva miliona maraka od Vlade RS, koje nikada nije opravdao, Karganović je napisao i politički pamflet “Rušenje Republike Srpske”. U ovoj sramnoj knjizi, koju je izdala “Besjeda”, bez ikakvih dokaza targetuju se organizacije, mediji i pojedinci koji su bili “dio plana rušenja Republike Srpske”. Neko je, dakle, ovaj politički pamflet pročitao, lektorisao, odštampao i potpisao se ispod njega, sve sa Karganovićem. Objavljen je bio i na službenim stranicama partije SNSD – podsjetio je Trifunović.

Dodaje kako je tužba protiv Karganovića podnesena još prije 5 godina, ali da postupak ne mrda s mrtve tačke. Podsjetimo, potjernica za direktorom “Istorijskog projekta Srebrenica” Stefanom Karganovićem raspisana je nedavno nakon što se nije odazvao na više poziva na saslušanje povodom istrage koja se protiv njega vodi zbog utaje poreza. Nakon što osumnjičenog nisu mogli pronaći na više adresa, banjalučko tužilaštvo je zatražilo od Osnovnog suda u Banjaluci da, u skladu sa zakonom, prvo odredi jednomjesečni pritvor Karganoviću, što je i učinjeno. Nakon formalnog određivanja pritvora ujedno je raspisana potjernica.

– U pomenutom krivičnom predmetu donesena je naredba o sprovođenju istrage protiv Stefana Karganovića, zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa. U dosadašnjem toku istrage navedeno lice nije ispitano u svojstvu osumnjičenog, jer nije dostupno tužilaštvu i organima gonjenja – objasnila je Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Dodaje kako je banjalučko tužilaštvo u više navrata pokušalo dostaviti poziv za ispitivanje osumnjičenom, kako na adresi u Republici Srpskoj, tako i na adresama u inostranstvu, ali su sve dostave bile bezuspješne.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je uputilo Osnovnom sudu u prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom i raspisivanje potjernice – saopšteno je iz banjalučkog tužilaštva.

Tužilaštvo je prije četiri godine pokrenulo istragu protiv Karaganovića zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Tada su od Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica izuzeli svu dokumentaciju o poslovanju te nevladine organizacije od 2008. do 2014. Zatražena je sva papirologija – od osnivačkih akata organizacije do toga kada i koliko je uplata bilo iz budžeta RS na njen račun.

Zbog “Istorijskog projekta Srebrenica” Karganović bi mogao iza rešetaka na duži vremenski period, jer je osumnjičen da je oštetio budžet Republike Srpske za više od 100.000 maraka. Nevladina organizacija čiji je Karganović bio direktor od 2008. do 2014. inače je dobila od Vlade Republike Srpske dva miliona maraka. Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Na taj način budžet Srpske je oštećen za više od 100.000 maraka.

slobodna-bosna.ba