Početna Zanimljivosti Zaboravljeno vojno groblje Bošnjaka u mađarskom selu Nagyharsany – “I da ostavih...

Zaboravljeno vojno groblje Bošnjaka u mađarskom selu Nagyharsany – “I da ostavih kosti u tujini i tad bih samo Bosnu sanjo”

0
PODIJELI

“I da ostavih kosti u tujini i tad bih samo Bosnu sanjo”. Ovaj zapis sa stećka najbolje oslikava ono sto covjek osjeca dok gleda stotine grobova Bosnjaka, poginulih u Prvom svjetskom ratu, tacnije njih 487, svih nacionalnost, razasutih po padini madjarskog brijega okrenutog u pravcu Bosne, u selu Nagyharsany (Haršanj).

Na udaljenosti od 15 km od poznatog turističkog sredista Harkany, na putu za Mohač, u ovom selu u blizini kamenoloma zakopane su kosti Bošnjaka, pripadnika Lovačkog bataljona.

Vlasniku kamenoloma su smetale, ali su građani Nagyharsanyja stali u zaštitu ovog, preko 100 godina, starog groblja. Naime, pisali su mađarskoj vladi i ona je stala iza ovog projekta. Tako je Ministarstvo odbrane Mađarske dalo sredstva za obnovu groblja i donijela zaključke čime je za sva vremena groblje žaštićeno.

Na groblju je i spomen ploča sa natpisom: “U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama I svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjenim.” Nju je postavila samouprava mjesta Nagyharsány uz potporu Ministarstva odbrane Republike Mađarske.

Zao mi je sto nisam, snimio sva imena ovih ljudi. Nemoguće je. Ne ulazeći u rasprave da li su se trebali boriti hrabro ili ne za tuđa carstva, znam samo da oni nisu znali ni mogli drugačije. Groblje se nalazi samo 120 km od bosanske granice. Stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca ne zna za ovo groblje, a ovi zaboravljeni Bošnjaci su to zaslužili.

Autor: Ado Sanjin