Početna BHVijesti ZAŠTO SU SRPSKI VOJNICI ZAUSTAVLJENI NA HRVATSKOJ GRANICI: “Došli su kao civili...

ZAŠTO SU SRPSKI VOJNICI ZAUSTAVLJENI NA HRVATSKOJ GRANICI: “Došli su kao civili ali su u vozilu krili vojne odore”!

0
PODIJELI
ZAŠTO SU SRPSKI VOJNICI ZAUSTAVLJENI NA HRVATSKOJ GRANICI: “Došli su kao civili ali su u vozilu krili vojne odore”!

Jedananaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jutros ući u Hrvatsku kako bi sudjelovali na obilježavanju jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu.

Riječ je o vojnoj delegaciji u kojoj su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije. No, na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavljeni su od strane hrvatske policije.

Kako neslužbeno doznaje zagrebački Jutarnji list, srpska vojna delegacija nije bila najavljena niti je ranije službeno zatražen njihov ulazak u Hrvatsku od strane Ministarstva odbrane Srbije. Po zaustavljanju kombi vozila u kojem su bili pripadnici Vojske Srbije, hrvatski policajci su u vozilu našli i službene vojne odore. Nakon što su otkriveni, članovi delegacije su hrvatskim policajcima rekli da će ostaviti odore i nastaviti put kao civili. No, to im je odbijeno te im je izdata zabrana ulaska u Hrvatsku i vraćeni su u Srbiju.

– Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i temeljem zakona o nadzoru hrvatske granice nisu ispunjeni uvjeti za ulazak na teritorij druge države. Posjeta treba biti najavljen i postoje propisi kako se to radi, izjavio je direktor hrvatske policije Nikola Milina.

U dokumentu u kojem se navode razlozi odbijanja ulaska naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

U Ministarstvu odbrane Srbije Tanjugu su potvrdili da su vojnici išli na ovaj događaj u Hrvatsku i da im je zabranjen ulazak od strane hrvatske policije.

Informacija o dolasku delegacije Vojske Srbije u Jasenovac otkrivena je u petak kada su se organizatori kod lokalne policije informirali smiju li srpski vojnici prisustvovati događaju u svojim odorama.

Jutarnji piše kako je Vojska Srbije i prošle godine željela na ovaj događaj poslati svoje pripadnike. Tada je Ministarstvo odbrane Srbije službeno zatražilo dozvolu za ulazak svojih vojnika u odorama, ali su hrvatske vlasti to odbile. Vojna delegacije je stoga u Hrvatsku došla u civilu i bez ikakvih problema sudjelovala u komemoraciji u Jasenovcu, dok su ove godine pokušali ‘prošvercati’ i odore.

– Nemam poseban komentar. Bitno je da nama niko nikada ne može zabraniti da odamo počast jasenovačkim žrtvama. Važno je da mi poštujemo svoje žrtve. Neka svako radi svoj posao, mi ćemo raditi svoj. Razumijem da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se događalo u Drugom svjetskom ratu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirajući zabranu ulaska srpskim vojnicima u Hrvatsku.

slobodna-bosna.ba