Početna BHVijesti ZAVRŠEN SASTANAK KOD DODIKA: Šarović nezadovoljan objašnjenjem – tvrdi da je Dodik...

ZAVRŠEN SASTANAK KOD DODIKA: Šarović nezadovoljan objašnjenjem – tvrdi da je Dodik kapitulirao pred Izetbegovićem!

0
PODIJELI
ZAVRŠEN SASTANAK KOD DODIKA: Šarović nezadovoljan objašnjenjem – tvrdi da je Dodik kapitulirao pred Izetbegovićem!

Sporazum SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH o formiranju Vijeća ministara BiH prihvatljiv je članovima vladajuće koalicije u RS, potvrdio je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Ocijenili smo da su svi elementi ovog sporazuma u skladu sa aktima RS, prije svega, Rezolucijom o vojnoj neutralnosti. Uvijek smo govorili da nije sporna saradnja sa NATO-om, kao ni sa drugim vojnim organizacijama, ali da članstvo ka tome za nas nije prihvatljivo. U Sporazumu ste mogli da vidite da te odredbe nema i da se u perspektivi može razgovarati, ali svi odgovorni iz RS uvijek iza sebe imaju Rezoluciju Narodne skupštine RS”, poručio je Dodik nakon hitnog sastanka sa koalicionim partnerima u Banjoj Luci.

On je izrazio uvjerenje da će doći do formiranja vlasti u datom roku od 30 dana.

“Nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH od strane Predsjedništva BiH, vladajuća koalicija u RS će se ponovo okupiti i razgovarati, u skladu sa našim pozicijama, o učešću u strukturama na nivou BiH”, rekao je Dodik.

Nasuprom tome, lider SDS-a, Mirko Šarović, razočaran je jučerašnjim sporazumom koji, prema njegovom mišljenju, predstvalja ” kapitulaciju politike Milorada Dodika i njegovog SNSD-a i jasno trasiranje puta RS ka NATO-u”.

– To je praktično poraz zastupanja politike vojne neutralnosti i nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike koju je zastupao SNSD – da će se o pitanju NATO-a razgovarati onda kada svoje jasno opredjeljenje po tom pitanju bude imala i susjedna Srbija – rekao je Šarović.

Šarović je kazao kako stiče utisak da ni samim liderima vladajućih stranaka ”nije jasno šta su potpisali”.

– Svi na svoj način tumače ovaj dokument, što govori da će vjerovatno biti zanimljivo kako će ga implementirati – rekao je prvi čovjek SDS-a.

Naglašava da je predsjednik SNSD-a sada praktično pogazio sve ono za šta se proteklih godina zalagao.

– Mislim da je to činjenica koju treba imati na umu. Naše je gledište da je platio suviše visoku cijenu ulaska u Savjet ministara BiH. U slučaju da se ovaj sporazum implementira, mislim da je zaista plaćena ogromna cijena – dodao je Šarović.

slobodna-bosna.ba