Historija bilježi da je Blagaj jedno od najstarijih mjesta na Balkanu. U vrijeme posljednjih dana Kraljevine Bosne i osmanske invazije, Blagaj je ostao upamćen kao posljednje mjesto koje je palo. Shvatili su to i rezervisti Užičkog i Titogradskog korpusa Jugoslavenske narodne armije, kada su u petak 19. septembra 1991. godine stigli pred Blagaj sa namjerom da ga okupiraju. No odmah je, za razliku od većine mjesta koja niti u aprilu 1992. godine kada je otpočela zvanična agresija na Bosnu i Hercegovinu nisu spremno dočekala neprijatelja, uslijedila uzvratna reakcija – gradske straže organizovane od strane rezervnih policajaca na prostoru Blagaja, Gnojnice, Bune i Žitomislića. Oni koji su tada pretrpjeli progon od strane rezervista JNA, postat će jezgro odbrane ovog kraja i dio 48. brdske brigade.

Koliko je pripadnicima 48. brigade vjerovao legendarni komandant Mostara, Midhat Hujdur Hujka, najbolje svjedoči činjenica da je svoju ženu i tri kćerke u najgorem periodu ratnog vihora poslao u Blagaj, gdje su ostale i neko vrijeme nakon njegove pogibije. Također, o karakteru brigade svjedoče stihovi jednog od boraca 48. brigade, Sulejmana Jazvina, nastali 1993. godine: “Nit’ slavna, nit’ viteška, al’ krvlju u kamen uklesana – 48 bbr”. Ipak, 48. bbr će kasnije postati dijelom 441. motorizovane brigade te će zajedno sa svojim suborcima ponijeti odliku i slavne i viteške brigade. Pripadnici 48. brigade su učestvovali u gotovo svim bitkama 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a njezina najvažnija pobjeda je svakako odbrana noroda mjesne zajednice Blagaj i Gnojnica. Pored odbrane spomenutih mjesta, 48. brigada je organizirala i prihvat oko 400 protjeranih porodica iz istočne Hercegovine na početku rata, te prihvat više hiljada prognanih civila iz Neuma, Stoca, Počitelja, Čapljine, Ljubuškog, Dubravske visoravni, Gubavice, Bune i zapadnog dijela Mostara, a pripremljeno je i utočište za 42. brigadu u naselju Donji Vranjevići. Napadom Hrvatskog vijeća odbrane zajedno sa borcima 42. brigade je učestvovala u odbrani grada Mostara, što predstavlja najveći angažman jedinice u ratu.

Prošli članakKako se uvažavala bosanska zastava sa ljiljanima i državni grb – Posjeta državne delegacije Republike Bosne i Hercegovine SR Njemačkoj u martu 1995. godine
Sljedeći članakRepresivne mjere Cazinske bune – nezapamćen slučaj prisilnog iseljenja Bošnjaka u većinsko srpsko mjesto