96 godina od rođenja prvog predsjednika BiH: Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine

Na današnji dan, 8. augusta 1925. godine, rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tijekom agresije na BiH 1992. godine, te prvi predsjednik Stranke demokratske akcije.

Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu, a odrastao je i studirao u Sarajevu, gdje je završio Pravni fakultet.

Zbog svojih čvrstih političkih opredjeljenja u dva navrata bio je osuđivan i zatvaran, najprije 1946. godine, a zatim i 1983. godine u politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kada je kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen na 14 godina zatvora.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, poput Nagrade King Faisal za službu islamu, medalje Centra za demokratiju u Washingtonu, a najutjecajniji španski list, madridski “El Mundo”, izabrao ga je 1995. za ličnost godine u svijetu.

Govorio je nekoliko jezika, uključujući njemački, francuski i engleski. Autor je većeg broja publicističkih radova i studija, te svjetski priznatih knjiga među kojima su najpoznatije “Islam između istoka i zapada”, “Problemi islamskog preporoda” i “Islamska deklaracija”, zbog koje je završio u zatvoru. Godine 1999. objavio je knjigu “Moj bijeg u slobodu”, a 2000. godine knjigu “Sjećanja”.

Tijekom rata 1992.-1995. Izetbegović je pokušao održati dobre odnose s Istokom i Zapadom. Bio je visoko cijenjen u političkim krugovima kao primjer tolerantnog i mudrog političara, primjer modernog demokrate.

Tijekom posljednjeg javnog nastupa Izetbegović je građanima Bosne i Hercegovine poručio da “Srbi budu Srbi, Bošnjaci – Bošnjaci, Hrvati – Hrvati, ali da svi budu malo više Bosanci”, te da je važno da je “Bosna opstala”.

Oni koji su ga dobro poznavali rekli su da je bio spokojan u svojim posljednjim danima, ali da je bio staložen i razborit čovjek čak i u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu.

Umro je 19. oktobra 2003. godine i ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu. Dženazi je prisustvovalo više od 100.000 ljudi, među kojima su bili i brojni međunarodni i domaći zvaničnici.

– Danas se čini prikladnim da i nebo plače iznad BiH – kazao je tada Paddy Ashdown, ističući kako je Izetbegović bio ličnost koja je uradila više nego bilo ko drugi da osigura opstanak moderne države BiH.