Adil Osmanović: BiH gubi na vremenu zbog politike koju provodi SNSD!

U sljedećih nekoliko dana očekuje se da se članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dogovore o izmjeni dva zakona kako bi se olakšala kupnja cjepiva protiv koronavirusa, ali Bosna i Hercegovina gubi vrijeme, a to je nije dobro.

Na to je Faktoru ukazao Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je predlagač izmjena Zakona o javnoj nabavi i izmjena Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Treba podsjetiti da su izmjene i dopune ova dva zakona jednoglasno usvojene u Zastupničkom domu prošle sedmice, ali su odbačene u Domu naroda 2. marta jer su izaslanici SNDS-a glasali protiv, pa entitetska većina nije bila neophodna. Izmjene zakona poslane su na naknadno usklađivanje. To se nije moglo učiniti odmah jer na sastanku nije bio Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i čelnik HDZ-a Bosne i Hercegovine.

Osmanović je naglasio da bi usvajanje izmjena zakona dovelo do opuštenije situacije i ohrabrio veletrgovce i ostale u lancu da slobodno ulaze u kupnju cjepiva protiv koronavirusa bez straha od mogućih prijava kršenja zakona.

– Na sjednici Doma naroda vidjelo se da je situacija čudna, jer su izmjene zakona jednoglasno usvojene u Zastupničkom domu. Te smo promjene usklađivali s odborima. Ne mogu vjerovati da je Dom naroda odbio, kao da u Zastupničkom domu sjede predstavnici drugih stranaka, a ne SNSD-a. Žele dodatno zakomplicirati situaciju, otežati Federaciji Bosne i Hercegovine – rekao je Osmanović.

Prema Osmanoviću, cilj predloženih izmjena bio je omogućiti vladama entiteta, kantona i Brčko distrikta da imaju izravan kontakt s proizvođačima, što bi olakšalo kupnju potrebnih cjepiva.

– To su radile susjedne zemlje i šire. Izmijenili su zakone. Trenutni zakon o javnoj nabavi nije mogao predvidjeti ovu pandemiju koja bi se dogodila jednom u stotinu godina. Ovo je bila nepotrebna politika SNSD-a. Nije mi jasno što ih muči – dodao je Osmanović.

Nada se da će dogovor biti postignut u sljedećih nekoliko dana, te ističe da se sve može završiti vrlo brzo, ali do tada će situacija ostati takva kakva je sada. A situacija je takva da Bosna i Hercegovina čeka cjepiva putem mehanizma COVAX, koji bi trebali stići do kraja maja. Istodobno se epidemiološka slika pogoršava.

Treba podsjetiti da su na sastanku Doma naroda 2. marta delegati SNSD-a tvrdili da nisu potrebne izmjene zakona, suprotno tvrdnjama ostalih delegata da je potrebna izravna nabava cjepiva, izvan COVAX-a. S treće strane, delegati iz bosanskohercegovačkog HDZ-a izjavili su da nema potrebe za zakonskim promjenama, ali da će ih podržati ako im pomogne osigurati funkcioniranje.

Zbog ovih oprečnih stavova Faktor je postavio pitanje Agenciji za lijekove i medicinska sredstava Bosne i Hercegovine i Agenciji za javne nabavke Bosne i Hercegovine jesu li potrebne izmjene ova dva zakona.

– Zakon o lijekovima i medicinskim proizvodima pruža sva potrebna rješenja za izravno nabavu cjepiva izvan mehanizma COVAX. Za rješavanje problema nisu potrebne izmjene zakona – odgovorili su iz Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Osmanović je, s druge strane, naglasio da su na predloženim izmjenama zakona radili pravnici, stručnjaci koji su iz prethodnog iskustva zaključili da su zakonske promjene nužne.

– Do sada je bilo više iz opravdanog ili neopravdanog straha da bi se oni koji počnu dodjeljivati ​​javne ugovore mogli susresti s prijavama. Izmjene zakona opuštaju – dodao je Osmanović.

Složio se da su respiratori nabavljeni prema važećem zakonu, a zatim su podnesene i potvrđene optužbe.

“To se može protumačiti na ovaj ili onaj način”, napomenuo je Osmanović