Adil Osmanović: “Izgradnja i korištenje tri hidrocentrale na Drini je direktno kršenje Ustava BiH”

Dvadeset i četiri člana Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijeli su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora s entitetom RS, a koji je prouzročen odlukom o utvrđivanju uvjeta za dodjelu koncesija kroz pregovarački postupak za izgradnju i korištenje HE “Buk Bijela”, HE “Foča” i HE “Paunci” na rijeci Drini, općina Foča.

Zahtjev dostavljen Ustavnom sudu BiH potpisali su zastupnici Adil Osmanović, Alma Čolo, Denis Zvizdić, Safet Softić, Halid Genjac, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Edin Mušić, Damir Arnaut, Aida Baručija, Zlatan Begić, Enver Bijedić, Edita Đapo, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Zukan Helez, Predrag Kojović, Dženan Đonlagić, Saša Magazinović, Mirjana Marinković – Lepić, Nada Mladina, Nermin Nikšić i Mirsad Kukić.

– Prethodno smo poslali pismo premijeru RS Radovanu Viškoviću da obustavi sve aktivnosti koncesije, izgradnje i korištenja tri hidroelektrane na rijeci Drini u općini Foča jer vjerujemo da je izravno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine. To je u suprotnosti s prethodnim presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je utvrdio da su riječne vode i korita sastavni dio državnog vlasništva, što je javno dobro i ne može se eliminirale samo vlasti Bosne i Hercegovine. Budući da od premijera Viškovića nismo dobili nikakav odgovor, naša sljedeća inicijativa bila je obratiti se Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i donijeti prvu odluku o privremenoj mjeri i obustaviti sve aktivnosti u vezi s izgradnjom novih hidroelektrana do donošenja konačne odluke . Uvjereni smo da to neće biti ništa drugo nego potvrda odluka donesenih ranije.

Dodaje da ne zna zašto žalbu nisu potpisali HDZ ili neke druge stranke.

– Ne znam je li neko razgovarao s drugim zamjenicima koji nisu potpisali. Ovo je dovoljan broj potpisa da bi Ustavni sud mogao reagirati u skladu s Ustavom i zakonom. Pokrenuta je inicijativa i oni koji je nisu potpisali, imaju priliku nakon podnošenja žalbe dati svoje mišljenje o njoj – kaže Osmanović.

Bilo je teško očekivati ​​da se HDZ pridruži takvom pozivu, s obzirom na odnos SNSD-a i HDZ-a. Sjetimo se samo da je Milorad Dodik, trenutni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom gradnje Pelješkog mosta pokrenuo pitanje zaštite vitalnih interesa entiteta. Dobio je potporu Narodne skupštine, iako se i dalje postavlja pitanje kako se to odnosi na interes RS-a, ali naravno da se odnosi na interes HDZ-a i Dragana Čovića.