Adis Ahmetović: Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu

Adis Ahmetović, zastupnik njemačkog SPD-a i Bundestaga, već mjesecima upozorava da nacionalističke snage pokušavaju destabilizirati BiH. Ahmetović je u intervjuu za Klix.ba govorio o temi rezolucije Bundestaga o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Prije nekoliko dana objavljeno je da vladajuće stranke u Njemačkoj okupljene oko Socijaldemokratske partije pripremaju tekst rezolucije o kojoj će se glasati na sjednici Bundestaga, zbog protuustavnih djelovanja bh. političara Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Govoreći o svom stavu prilikom donošenja rezolucije, Ahmetović je istakao dobru saradnju stranaka koje čine Odbor za vanjske poslove njemačkog Bundestaga.

“SPD stoji uz BiH i predan je stabilnosti i miru u regiji. Zbog toga intenzivno radimo sedmicama sa parlamentarnim grupama na razvoju prijedloga koje će ovo morati usvojiti što je prije moguće. Zahvalan sam svojoj stranci na ulozi koju ja, kao član Odbora za vanjske poslove i glavni izvjestitelj parlamentarne grupe SPD-a za Zapadni Balkan, imam u pisanju prijedloga. Posebno sam zahvalan svojim kolegama Dietmar Nietanu (SPD), Thomas Hackeru (FDP) i Borisu Mijatoviću iz stranke Zelenih, za dobru saradnju u Odboru za vanjske poslove”, kazao je Ahmetović

Zastupnik Bundestaga je kazao da je cilj njemačkog kancelara Olafa Scholza da BiH postane članica EU, kao i da se pokrenu procedure za brzo pridruživanje balkanskim državama.

“Pozicija federalne Vlade i Bundestaga u odnosu prema Zapadnom Balkanu, posebno BiH nikad nije bila jasnija. Kancelar Scholz želi pokrenuti ubrzan prijem u članstvo EU i integrirati šest balkanskih zemalja. On je bezrezervno opredijeljen za teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, istakao je Ahmetović.

Ranije je zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović rekao da Ahmetović ima nešto drugačiju ulogu u Bundestagu od one posebnog izaslanika, jer takva uloga ne postoji. Ahmetovića su sa portala Klix.ba pitali postoji li nesuglasica između njega i Juratovića oko detalja rezolucije.

“Uz tako važan prijedlog, važno je i da postoji konstruktivan dijalog. Ovo se dogodilo unutar SPD-ove parlamentarne grupe kao i sa strankom Zelenih i parlamentarnom grupom stranke FPD. Zahvalan sam što smo na kraju uspjeli producirati prijedlog koji se može usvojiti jednoglasno i koncenzusom”, komentirao je Ahmetović.

U dokumentu rezolucije, do kojega je došao portal Istraga.ba, navedeno je da “načelo legitimnog predstavljanja” treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

“Pozicija njemačke vlade je nedvosmislena. Mi stojimo na strani demokratskih sistema koji se temelje na građanstvu. Samo prevazilaženjem etničkih podjela u državi, će ona moći postići politički, društveni i ekonomski uspjeh”, istakao je Ahmetović

Budući da su opći izbori u BiH raspisani, a sredstva za provedbu nisu osigurana, Ahmetović podržava stajalište visokog predstavnika u našoj zemlji da je financiranje izbora zakonska obaveza, a Vijeće ministara bi novac trebalo odobriti.

“Podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmita i dijelimo njegove stavove. Izbori u jesen 2022. godine u BIH će biti održani. Poduzet će se sve potrebne mjere. Mi kao SPD i ja kao glavni izvjestitelj njegove parlamentarne grupe za Zapadni Balkan također smo to veoma jasno istakli prošle srijede kada je Schmit bio gost Odbora za vanjske poslove”, kazao je Ahmetović.

Istakao je da njemačka vlada stoji uz BiH i njen narod, kao i da je potrebno uvesti sankcije onima koji rade na njenoj dezintegraciji.

“Najsnažnije osuđujemo pokušaje secesionizma. Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu”, zaključio je.