Adis Ahmetović novi je povjerenik Bundestaga za Zapadni Balkan

Mladi socijaldemokratski političar Adis Ahmetović dobio je važnu ulogu kao povjerenik Bundestaga za Zapadni Balkan. Njegova glavna težnja je, kako je rekao, iskoristiti svoju funkciju za stabilizaciju regije.

Ahmetović je dužnost povjerenika Bundestaga za Zapadni Balkan preuzeo od drugog socijaldemokratskog političara, zastupnika hrvatskog porijekla Josipa Juratovića. Od ulaska Adisa Ahmetovića u Bundestag, dvojica socijaldemokrata blisko su surađivali na pitanjima vezanim za Zapadni Balkan, piše Deutsche Welle.

Iako je Ahmetović rekao da se ne želi fokusirati isključivo na vanjskopolitička pitanja vezana za Zapadni Balkan i kao socijaldemokratski političar želi nadzirati pitanja poput jednakog pristupa obrazovanju za djecu iz svih sfera života, ipak se njegov parlamentarni put kreće u smjeru vanjske politike. Pritom zemlja njegovih roditelja u dosadašnjim zastupničkim aktivnostima igra važnu ulogu.

“Ja bih apelirao na Ujedinjene narode, Evropsku uniju i Njemačku da učine sve da se Bosna i Hercegovina stabilizuje. Ja to ne govorim zato što vučem porijeklo iz te zemlje, nego sam zaista zabrinut da bi problemi u BiH mogli izazvati domino-efekt i u cijeloj regiji: ako potone brod Bosna i Hercegovina, počet će tonuti i ostali brodovi u regiji”, rekao je Ahmetović.

Ahmetovich je također pozvao političare u regiji da shvate svoju odgovornost kao demokratski izabranih snaga i da doprinesu konstruktivnim rješenjima.

Ahmetović je u svom priopćenju, nakon što je imenovan za povjerenika za Zapadni Balkan, potvrdio smjer svog angažmana.

“O očuvanju mira u Evropi se u budućnosti neće odlučivati samo na rusko-ukrajinskoj granici, nego u velikoj mjeri i na Zapadnom Balkanu, i to prije svega u Bosni i Hercegovini. I zato ću aktivno raditi i na stabilnosti i očuvanju mira u ovoj regiji”, poručio je Ahmetović ne dotičući se ovaj put drugih bačvi baruta na Balkanu.

Kao povjerenik za Zapadni Balkan, Ahmetović će pripremiti konzultacije i mjere, a svom socijaldemokratskom zastupničkom klubu će predlagati zaključke u sklopu Vanjskopolitičkog odbora te na kraju i biti odgovoran za izvještavanje parlamenta o stanju na Zapadnom Balkanu.