“Od Ministarstva pravde BiH, do danas, Tužilaštvo BiH nije zatražilo bilo kakvo pružanje međunarodne pravne pomoći kada je u pitanju slučaj ikona”, priopćilo je ministarstvo tijekom svoje istrage u ponedjeljak.

To znači da je Tužilaštvo BiH prevarilo javnost tvrdeći da je 6. januara ove godine započelo prikupljanje dokaza o predmetu “Ikona”.

Podsjećamo, glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić rekao je za N1 da ta organizacija “poduzima radnje i aktivnosti u navedenom slučaju” te da su podnijeli “zahtjeve za prikupljanje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći”. No, Ministarstvo pravosuđa istaklo je da nikada nije zaprimilo takav zahtjev.

Prije tačno mjesec dana Tužilaštvo BiH je izvijestilo javnost da su formirali predmet u vezi sa ikonom koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Do danas državni tužioci nisu poslali nikakvu naredbu policijskim agencijama na nivou BiH da započnu sa istragom.

“Nismo zaprimili nikakav akt Tužilaštva u vezi s ovim slučajem”, obaviješteni smo u ponedjeljak ujutro u Državnom uredu za istrage i zaštitu.

U međuvremenu, državna tužiteljica Gordana Tadić, putem svog glasnogovornika Gubešića, najavila je da će saslušati Željka Komšića i Šefika Džaferovića, članove Predsjedništva BiH, koji nisu bili umiješani sa Dodikovim poklon Sergeju Lavrovu. Krajem decembra želimo ponoviti da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova vratilo ikonu koji su na teritorij BiH donijeli veleposlanik BiH u Moskvi i zaposlenici SNSD-a Željko Samardžija. Ikona je trenutno na nepoznatom mjestu. Do sada Tužilaštvo BiH nije zatražilo od Suda BiH da donese naredbu da se to isključi.