Ahatović: Hrvatska lobiranjem za učešće njenih trupa u misiji EUFOR-a derogira Dejtonski sporazum

Slaven Galić, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, izjavio je da podržava dolazak vojnika iz Hrvatske u mirovnu misiju EUFOR-a u BiH

To može biti njegov, lični stav, koji se uopće ne temelji na poštivanju zakona i slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma, kaže za Faktor vojni analitičar Nedžad Ahatović.

– Djetonski mirovni sporazum je kristalno jasan kada je u pitanju angažman oružanih snaga susjeda bilo Hrvatske, Srbije ili Crne Gore u EUFOR misiji. U Aneksu 1a u članu 3. jasno stoji, parafraziram, da svi formalni i neformalni oružani sastavi susjednih zemalja koji su učestvovali u ratnom sukobu u BiH do 5. oktobra 1995. ne smiju više boraviti niti se zadržavati na teritoriji BiH u bilo kojem obliku – kaže Ahatović.

Hrvatska nastoji svojim lobiranjem za učešće njenih trupa u misiji EUFOR-a da derogira odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma što kompletan sporazum dovodi u pitanje, pojašnjava naš sagovornik.

– Naime, po Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima u šta spada i Dejtonski mirovni sporazum, država koja je predmet međudržavnog ugovora nema pravo na jednostrane poteze. Hrvatska je imala pravo da izrazi rezerve prije potpisivanja sporazuma što Hrvatska u slučaju Dejtonskog sporazuma nije učinila, te je tim činom preuzela sve obaveze iz ugovora.

Hrvatska može jednostrano suspendovati svoj potpis sa Dejtonskog mirovnog sporazuma što nameće redefiniciju kompletnog sporazuma, što dalje dovodi u pitanje teritorijalno i administrativno ustrojstvo BiH, odnosno postojanje entiteta RS-a i FBiH. Kakva destabilizacija regiona iz svega toga može proizaći izgleda da uopće ne zabrinjava zvanični Zagreb.

Ako međunarodna zajednica pristane na lobiranje Hrvatske i postane saučesnik u derogiranju odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma onda nema pravo nikome da drži pridike i uvodi sankcije u poštivanju istog. S obzirom da su u BiH, a i regionu općenito, osnovni principi međunarodnog prava vrlo jeftini u posljednje vrijeme, svašta se može očekivati i to “za naše dobro” – upozorava Ahatović.