Ahern najavio kazne SAD-a za sve one koji ugrožavaju BiH

Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu finansija SAD-a, Paul Ahern, boravio je u Bosni i Hercegovini od 15. do 17. decembra.

Tijekom posjete susreo se s ključnim čelnicima kako bi istaknuo rizike za investicijsku klimu u Bosni i Hercegovini i povjerenje građana ako Bosna i Hercegovina ne uspije provesti ključne reforme za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma i ne poduzme ozbiljne korake za iskorjenjivanje korupcije.

Na sastancima sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija BiH, Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti BiH, Selmom Cikotićem, Ahern je informisan o izazovima s kojima se BiH suočava dok se priprema za 5. krug MONEYVAL uzajamne evaluacije prema standardima Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF).

Vršilac dužnosti Ahern je istaknuo da Bosna i Hercegovina mora brzo djelovati na poboljšanju sistema za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, inače bi mogla biti vraćena na “Sivu listu FATF-a”. Pozvao je Bosnu i Hercegovinu da pokaže MONEYVAL-u ne samo da je sposoban za novi zakon, već i za uspostavu učinkovitog sustava protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Bez provođenja reformi, investitori i finansijske institucije mogu odustati od poslovanja sa BiH. Vlada Sjedinjenih Država podržava građane BiH koji traže vlast koja će omogućiti prosperitetniju budućnost bez korupcije, budućnost koja će im ponuditi pregršt ekonomskih mogućnosti.

Kao što je naglašeno u nedavno objavljenoj Strategiji SAD za borbu protiv korupcije, za predsjednika Bajdena i njegovu administraciju, borba protiv korupcije je prioritet nacionalne sigurnosti. Svojom Izvršnom uredbom 14033, predsjednik je također proširio ovlasti za američke sankcije na Zapadnom Balkanu ciljajući na korumpirane aktere.

Zaključci Narodne skupštine RS od 10. decembra usmjereni na povlačenje nadležnosti iz državnih institucija prijete da ponište posljednjih dvadeset šest godina mira i stabilnosti u regionu. Svi lideri u BiH imaju odgovornost da rade na smirivanju tenzija i da se uključe u dijalog kroz institucije BiH.

– Sjedinjene Države neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizujuće djelovanje i stalnu korupciju. Ministarstvo finansija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana – kazao je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara Ahern.

Ministarstvo finansija SAD raduje se suradnji sa bh. vlastima na rješavanju problema pranja novca i finansiranja terorizma, jer rješavanje ovih problema ključno je za borbu protiv sistemske korupcije. Istovremeno, Ministarstvo finansija nastaviće pratiti političku situaciju i koristiti svoja ovlaštenja za promicanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.