Ako “Osmorka” bude vlast ovo je Plenkovićev ultimatum: Koalicija da osigura i “legitimnog” člana Predsjedništva BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je 28. septembra na skupu HDZ-a u Livnu da do nedjelje, 2. oktobra, visoki predstavnik Christian Schmidt ima vremena donijeti odluku o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, to je svima jasno da je odluka u OHR-u usvojena i samo čeka da bude objavljena.

Vlada RH je prije dva dana priznala da je sa Schmidtom temeljito i nasamo pregovarala o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Vlada Republike Hrtvatske bila je direktno uključena u pregovore sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini – priznao je Plenković tada.

– Sa visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerovatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH – prenio je Twitter profil Vlade Hrvatske riječi premijera Andreja Plenkovića.

Plenković ni prije ove izjave nije krio da žestoko lobira i “radi” kod Schmidta s ciljem da se ispoštuju svi zahtjevi i želje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Tokom pregovora političkih stranaka u BiH o reformi izbornog zakona, česti gosti Zagreba bili su Matthew Palmer, američki posebni izaslanik za izbornu reformu u BiH, i Gabriel Escobar, danas zaboravljeni, specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan.

Tokom posjeta glavnom gradu Hrvatske, Escobar je jasno dao do znanja da bi se o konceptu građanske države moglo razgovarati “možda u budućnosti”, nakon što BiH postane članica EU.

– Dotad je Dejton mapa puta prema europskoj integraciji i to mora i ostati – rekao je Escobar i ponovio američku podršku konceptu jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Palmer je u razgovoru za hrvatske medije rekao da bi se do kraja godine mogao postići napredak u dogovorima s ciljem stvaranja izbornog sistema koji uvažava “zabrinutost Hrvata u BiH o izboru članova Predsjedništva”.

– Istovremeno uzimajući u obzir obaveze koje proizlaze iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, posebno u slučaju Sejdić-Finci, važne za napredak BiH na evropskom putu – rekao je Palmer.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, koja je bila tandem s Palmerom, učestvovala je u pregovorima stranaka, a onda je i ona “nestala”.

Portal Faktor podsjeća da je jedan od njezinih poteza bio je i “izbacivanje građanskih stranaka iz pregovaračkog procesa, što znači da mogu sudjelovati samo u raspravama o tehničkim, a ne političkim izmjenama Izbornog zakona”, što je Demokratska fronta tada ocijenila kao pristrano ponašanje.

Palmer je otišao za novom dužnošću. Eichhorst više nije zainteresiran za BiH. Escobar je još uvijek na starom mjestu.

Pleković nam je ovih dana ponovno otkrio kako će i u kojem smjeru s obzirom na situaciju ići izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava BiH. Govoreći o strategiji Vlade RH za Hrvate izvan domovine u sljedećih 10 godina, ocijenio je to vrlo važnom temom za Bosnu i Hercegovinu.

Zastupnik u hrvatskom Saboru Nevenko Barbarić istakao je da je politika Plenkovića za “opstanak i opstanak Hrvata u BiH” već dala rezultate.

– Naročito u Bosni i Hercegovini, gdje su Hrvati konstitutivni narod, trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike što mislim da se dogodilo kada je riječ o izborima za parlamente ili kantonalne skupštine. Ono što je važno je da se ta situacija dogodi kroz nove koalicije i nove institucije vlasti kada je riječ o članu Predsjedništva BiH, tada ćemo zaokružiti taj proces. Naša podrška je snažna i dugotrajna – kazao je Plenković.

U martu ove godine Čovićev lobist Plenković dao je “ekstra gas” dužnosnicima EU i SAD-a. Nakon lobiranja kod visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella, isto je učinio i kada je kontaktirao američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena.

– Uoči pregovora o Izbornom zakonu BiH zatražio sam podršku SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda – objavio je Plenković na svom Twitter profilu.

Visoki predstavnik je u izbornoj noći, nedugo nakon završetka glasanja u BiH, donio odluku o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, na čemu mu je prvi čestitao Pleenković.

– Hrvatska pozdravlja intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.

Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda – poručio je hrvatski premijer.

Ukoliko “Osmorka” koja je za 29. novembar najavila potpisivanje sporazuma sa Čovićem bude vlast na državnom nivou, jasno je šta će im biti prioritet u zadaćama, te da je to cijena ulaska u vlast. Želje “gospodina legitimnog” koje političkim čarobnim štapićem ispunjava Plenković, a na što SDA, DF i SDP nisu pristajali tokom višemjesečnih iscrpnih i teških pregovora uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice.

Prošli članakPrekinuta sjednica Vijeća ministara, ministri iz HDZ-a protiv dnevnog reda
Sljedeći članakFormiranje narodne bošnjačke vojske 1864. godine – prvi slučaj uspostave bosanske vojske nakon propasti Kraljevine Bosne