Al Dino o napadu na njegovog sina: “30 godina sijemo sjeme zla koje je počelo davati plodove”

Aldin Kurić, poznatiji kao Al Dino, otac jednog od napadnutih dječaka u naselju Šušanj, koje pripada općini Bar u Crnoj Gori, kaže da osim reakcije nadležnih institucija problem moraju riješiti roditelji zajedno.

Kurić je za Televiziju E kazao kako se roditelji premalo bave djecom, djeci nedostaje ljubavi i pažnje, a njihovo agresivno ponašanje zapravo je vapaj za pomoć.

Smirenost i staloženost ključ su reakcije kada je sigurnost djeteta ugrožena, kaže Aldin Kurić. On smatra da incident u Baru treba sagledati iz svih mogućih uglova.

“Razmišljao sam šta bi bilo da se moj Harun gušio u moru, a ovih pet dječaka bili na obali. Tvrdim da bi svih pet dječaka skočili, zaplivali i izvukli ga na obalu. I bili bi heroji nacije… Treba da pomognemo toj djeci i njihovim roditeljima. Naravno, treba i institucije da odrade svoj posao. Da ne bude ovo vijest koja traje dva, tri dana”, kaže Kurić.

Sa problemom vršnjačkog nasilja žive sve države Balkana, napominje Kurić, i dodaje da ni odrasli nisu pošteđeni.

“Mi, odrasli, imamo svoje vršnjačko nasilje. Već 30 godina mi sijemo sjeme zla. I to sjeme je počelo da rađa, rodilo i daje plodove. A to najviše plaćaju naša djeca. Samo pogledajte situaciju u svim ovim našim državicama, mi smo u stvari ti nasilnici. Kakav onda primjer dajemo toj djeci”, upozorava Murić.

Dodaje da su roditelji čija su djeca učestvovala u incidentu u Baru u mnogo većem problemu.

“Mom sinu i njegovom drugu rane će zacijeliti. Stavljaćemo obloge, modrice će izblijediti. Ali ovim dječacima ne možemo to riješiti oblogama. Znači, moramo naći pravi lijek. A jedini lijek je pravi pristup prema toj djeci, jedini lijek je ljubav, jedini lijek je opraštanje”, poručuje roditelj povrijeđenog mladog sportiste.

Kurić je na raspolaganju roditeljima djece iz Bara kako bi pomogli jedni drugima. Siguran je da njihova djeca imaju mnogo toga zajedničkog, da među njima nema velikih razlika i da mogu da budu prijatelji.