Aleksandar Vučić: Razumijem gnjev bošnjačkog naroda zbog Srebrenice

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da neće dobiti podršku za rezoluciju protiv Srbije, ali da će uvijek imati poštovanja prema bošnjačkim žrtvama.

Vučić je rekao da “razumije gnjev bošnjačkog naroda zbog Srebrenice”, gdje je napadnut prije nekoliko godina dok je bio premijer Srbije, ali i ne rukovodstvo bošnjačkog naroda koje ga je danima pozivalo, a kada je došao da se pokloni bošnjačkim žrtvama, kako je kazao, na njega su gledali kao na “smrdljiv sir”.

Vučić o Srebrenici

“Onda sam odjednom ostao sam. Jedan je htio nogom u glavu da me udari, pa me promašio i udario u rame. To je bila jedna užasna situacija. Meni je žao tog momka koji je pokušao da me udari”, rekao je Vučić sinoć za TV Happy.

Aleksandar Vučić podsjetio je da su ga u Srebrenicu nekoliko puta pozivali Bakir Izetbegović i tadašnji turski premijer Ahmet Davutoglu, te da nakon napada bosanskohercegovačke vlasti nisu vidjele potrebu za reakcijom.

On je rekao da Srbija gradi dobre odnose sa svima. Da je ovo danas najpopularnija zemlja u Sjevernoj Makedoniiji, da u Albaniji sve bolje stoji, kao i u BiH, prije svega zbog Srba, ali i Bošnjaka, koji razumiju jer su siti praznih priča.

Vučić kaže da ljudi dolaze u Beograd, ne samo zbog vakcina, jer je to “glavni grad Srbije kao New York za region”, Kosmopolitski, ali srpski grad.

Srbiju kao najsnažnija u regiji

On ističe da Srbiju za deset godina vidi kao razvijenu i uspješnu zemlju i najsnažniju u ekonomskom smislu u regionu, ali i mnogo snažniji region.

“Rješenje je da ne ratujemo nikad. A sve što se u Srbiji naoružavamo služi samo da se branimo. Ukoliko nas neko napadne da možemo da se odbranimo”, rekao je Aleksandar Vučić. Dodao je da “Srbi danas imaju Republiku Srpsku unutar BiH”.

Ocijenio je da su neki u regiji odbacili tu ideju. Ideju “mini Šengena”, jer smatraju to “Vučićevom velikosrpskom idejom”, iako bi “oni sami od toga imali najviše koristi”.

Aleksandar Vučić naglašava da u regionu možda neko može da dobije izbore bez mržnje prema Srbiji, ali da je to bez pominjanja Srbije gotovo nemoguće..