Aleksandar Vulin: Podrška Srbije RS-u u ovom trenutku je presudna

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio je da je Republika Srpska u ozbiljnoj opasnosti i pod udarom te da je važno da Srbi u Bosni i Hercegovini budu jedinstveni i da se drže uz Srbiju.

“Podrška Srbije Republici Srpskoj je presudna”, poručio je Vulin i dodao da će dok god Srbiju bude vodio predsjednik Aleksandar Vučić, RS biti čuvan i podržan.

Naglasio je potrebu razgovora o tome kako prevladati situaciju u Bosni i Hercegovini te da Srbima nije moguće nametnuti ideju genocida u Srebrenici.

“Republika Srpska je pod ozbiljnim udarom, svako ko kaže da nije bilo genocida, već zločina, bit će uhapšen. Ko će da ga uhapsi? Ko će da odredi razliku? Ko će da kazni? Šta ako milion Srba koji žive u BiH potpišu peticiju da nije bilo genocida, da li će svi da idu u zatvor?”, upitao je Vulin.

Činjenica da je Inzko 12 dana prije nego što će napustitit funkciju nametnuo zakon o zabrani neigranja genocida i kažnjavanju nikome nije dobro došla.

“Mislite da je Bošnjacima sada bolje u BiH jer je Republika Srpska rekla da joj neće nametati istinu i naređivati šta će da radi. Inzko je znao da će destabilizovati BiH, da će uznemiriti građane BiH, da će navesti Republiku Srpsku na određene korake u svojoj odbrani, a ti koraci ne mogu da prođu bez određenih posljedica”, rekao je Vulin za Televiziju “Pink”.

On smatra da nije slučajno da je Inzko, austrijski diplomata, na dan kada je Austrougarska poslala ultimatum Srbiji 1914. godine, nametnuo zakon i ultimatum srpskom narodu kako mora da misli.

“Republika Srpska je u pravu. Ona brani svoj opstanak. Zločin u Srebrenici ne može biti opravdanje za rušenje Dejtonskog sporazuma, ukidanje Republike Srpske i za nove sukobe u BiH. Veoma sam zabrinut za Republiku Srpsku i za stanje u BiH, ko zna šta može proizaći iz ovoga, koji su sljedeći koraci”, rekao je Vulin.

Komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića da “razumije teške emocije stranaka iz Republike Srpske, ali da će se odljutiti”, Vulin je rekao da očekuje od svih političara u BiH da ne minimalizuju ono što se desilo, već da “pristupe ozbiljno i vide šta iz toga može proizaći”.