ALEKSANDRA PANDUREVIĆ ZAKUCALA KOŠARCA: “Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pretvorilo se u Ministarstvo ekonomske devastacije…”

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH transformiralo se u Ministarstvo ekonomske devastacije, zbog čega su uvedene sankcije Energetske zajednice, zabranjen je izvoz krušaka iz Republike Srpske u Rusiju, a domaći peradari bi već u aprilu mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz pilećeg mesa i jaja za industrijsku proizvodnju u EU – istakla je Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

Kazala je da je ministar Staša Košarac u godinu dana pokušao uništiti sve što se radilo dugi niz godina.

“U decembru prošle godine ruska strana službeno je upozorila Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da je njihova fitosanitarna inspekcija pronašla smeđu trulež u kruški uvezenoj iz Republike Srpske. Tada nas je ministar Staša Košarac uvjeravao da je sve u redu, umjesto da pročita protokol koji je Ministarstvo potpisalo s ruskom stranom 2016. godine, u kojem su dva puta izložene posljedice otkrivanja štetnog organizma, i rekao da zaštita zdravlja biljaka treba biti odgovorna.”, pojasnila je Pandurević.

“Bojim se da će se ova situacija ponoviti s piletinom i jajima koja izvozimo u EU, jer ministra Košarca nije briga ili ne zna ispuniti obveze iz sporazuma o izvozu proizvoda od piletine i jaja. Za industrijsku proizvodnju,” rekla je članica glavnog odbora SDS-a.

Rekla je da je rok za podnošenje izvješća Odjelu za zdravlje životinja EU-a o rezultatima ispitivanja bolesti peradi dva puta produžen, te da je 31. mart određen kao krajnji rok nakon kojeg nećemo imati dozvoljeni papir ako ga ne ispunimo sve obaveze.

Ona je kazala da je bilo dovoljno da Košarac zamoli kolege iz Srbije za pomoć i oni bi nam sigurno pomogli, kao što su to uvijek činili a ovako, BiH će ostati bez prava pristupa Fondovima EU za energetske projekte.

“Nažalost, ono što preživi pandemiju neće preživjeti ovo Vijeće ministara. Klub SDS-PDP-DNS zatražio je hitne i detaljne informacije o svim tim pitanjima kako bi ih pokušao riješiti kada dotični ministar ne zna“- zaključla je Pandurević.