Alen Šeranić: U RS stižu ruske vakcine Sputnik V, prva serija će obuhvatiti 200.000 doza

Također je naglasio da će vakcina biti besplatna za stanovništvo RS-a

Ministar zdravstva i socijalne skrbi RS Alen Seranić rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da se očekuje da će Republika Srpska dobiti prvu seriju od 200.000 doza vakcina protiv koronavirusa ruske proizvodnje Sputnik V.

– Vlada RS, preko predstavnika RS u Moskvi, i uz sudjelovanje ovlaštenog distributera, već je pokrenula operacije za isporuku vakcina iz Rusije u RS, a postupak je već u tijeku.

Ovlašteni dobavljač mora podnijeti zahtjev nadležnim tijelima za izvoz cjepiva, a prva serija mora biti poslana Upravi za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine za odobrenje uvoza i korištenje.

– Nakon pregovora s distributerima vakcina, utvrđen je početni opseg. U prvoj fazi iznosit će oko 200 000 doza, prema planu distribucije, zakazanom za početak februara, a nastavit će se u martu.

Prva faza imunizacije uključivat će medicinsko osoblje, a slijede ga štićenici staračkih domova, građani stariji od 65 godina i osobe s hroničnim bolestima.

Seranić ističe da su svi uvjeti za skladištenje i upotrebu Sputnika V osigurani u RS-u, a za vakcinisanje će biti odgovoran Zavod za javno zdravstvo u Banjoj Luci, prenose Nezavisne.