Alkalaj: Za EU Beograd je trenutno veći problem, izjava Zakharove je ruska propaganda

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova izazvala je paniku u zemlji izjavom da se oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu švercuje na Balkan, tačnije u BiH, Albaniju i Kosovo. Ministarstvo sigurnosti BiH negira ove navode, a ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj izjavio je da je sve zapravo dio ruske propagande.

– Rusija traži, odnosno njihovi glasnogovornici pokušavaju da fokus ne bude toliko na Ukrajini i gubicima ruske vojske i dešavanjima na ratištu nego na drugim dijelovima, a znamo da zbog “igrača” koji podržavaju Putina na našim prostorima vrlo je lako iznijeti tu tezu. Na RT-u možete vidjeti još sličnih tema. Prema tome, mislim da je to samo prazni balon koji je pušten da nas stavi u fokus i malo skrene pažnju sa drugih stvari. Ono što je bitno da kažem je da se to oružje odmah povezuje sa muslimanima ovdje i terorizmom, i to su ti baloni koji se ciljaju od ruske propagande, kazao je Alkalaj.

Osvrnuo se i na mogućnost da Rusija stavi veto na odluku o produženju mandata EUFOR-a u BiH u novembru te je istaknuo da UN sada ima nova pravila u pogledu prava veta.

– Zemlja koja je uložila veto ide pred sve zemlje članice Generalne skupštine, pred njih 193, i ona mora da obrazloži vrlo “debelo” zašto je uložila veto. Takva sjednica se održava 10 dana nakon stavljanja veta. To je veća odgovornost da se taj veto ne koristi kao dobar dan. To je jedna novina koja je dobrodošla, pojasnio je Alkalaj.

Njemački kancelar Olaf Scholz ide u Beograd i Prištinu, a kako objašnjava Alkalaj, Beograd je veći problem za rješavanje, odnosno Srbija mora odlučiti hoće li uvesti sankcije Rusiji.

– Vučić sjedi na dvije ili tri stolice. Treća je kineska, ali ona u ovoj konstalaciji snaga nije važna. Ona je više ekonomska. Važna je odluka da li je Srbija sa RU ili nije, naveo je Alkalaj za N1.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, istaknuo je da je to zamka, fantazija i politika bez konkretnih rezultata.