Američka ambasada u BiH čestitala je Mostarcima na novoizabranom gradonačelniku i Gradskom vijeću, rekavši da bi trebali surađivati ​​kako bi poboljšali funkcionalnost građana i svoje probleme riješili koalicijama. Uputila je i poruku liderima cijele BiH.

“Agenda progresa na putu ka EU u 2021. godini je jasna i dostižna ako lideri BiH prekinu čekati na međunarodnu zajednicu da uradi posao za njih. Lideri BiH moraju početi raditi: usvojiti međunarodne preporuke za unapređenje izbornog sistema, ustavne reforme kako bi implementirale Evropsku suda za ljudska prava i odluke Ustavnog suda BiH, sprovesti reforme kako bi unaprijedili pravosudni integritet i smanjili korupciji, te ekonomske reforme kojima će unaprijediti prosperitet i ekonomske šanse za sve”, poručili su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Treba podsjetiti da su veleposlanici EU u BiH Johann Sattler, američki veleposlanik u BiH Eric Nelson i šefica misije OESS-a u BiH Kathleen Kavalec napisali zajedničku kolumnu o izbornoj reformi i istaknuli da bi 2021. trebala biti godina prilika i akcija za provedbu dugo očekivanih reformi potrebnih za pomicanje naprijed na europskom putu, a istovremeno čine Bosnu i Hercegovinu prosperitetnijom za sve građane.