Ambasada SAD-a: Dodikovi prijedlozi vode u izolaciju, spremni smo koristiti sve raspoložive sankcije

Ne postoji ustavni put da se entitet jednostrano povuče iz državnih institucija, priopćila je američka ambasada.

Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, iz Ambasade Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH su za N1 kazali da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države BiH.

Iz Ambasade BiH također su pojasnili da je BiH država s dva entiteta i distriktom Brčko.

“Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”, naveli su iz američke ambasade.

Također su naglasili da će nastaviti podržavati političke lidere i sve građane koji nadilaze retoriku razdvajanja i nastoje izgraditi povjerenje te stvoriti sigurniju i prosperitetnu državu za sve.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignuti u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih lidera u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, poručili su.

Podsjetimo da je Dodik jučer na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovisati “program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”.

Naveo je i to da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obavještajnu strukturu”. Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti djelovanje u RS.

Prošli članakŠarović: Dodik gura RS u ćorsokak i bezizlaznu situaciji
Sljedeći članakBivši član Predsjedništva RBiH oštro: Dodik nema vojsku, on ima nekakva lovačka udruženja