Ambasada SAD: Jednostavna je činjenica – Dodikovi problemi su rezultat njegovog djelovanja

Redakcija portala Banjaluka.net dobila je pismo od grupe sudija iz Suda BiH u kojem su navedeni podaci o procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

– Iza plana pravosudnog progona i procesa protiv predsjednika RS-a stoji američki ambasador u BiH Michael Murphy. Sud će potvrditi optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića jer je naređenje da se to uradi predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu izdao ambasador Murphy, navodi se u pismu. Nadalje u pismu stoji da “u planu, za koji čak postoje i zapisničke bilješke, stoji da će sudija Bošnjak potvrditi optužnicu, a sudija Srbin nakon ubrzanog postupka osuditi Dodika i Lukića”.

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec komentarisao je pismo iz Suda BiH navodeći da se radi o gebelovskoj propagandi i da Sud BiH radi po zakonima Bosne i Hercegovine i nikakvog vanrednog stanja nema.

O pismu se oglasila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

– Vidjeli smo izvještaje Banjaluka.net koji se odnose na navodno pismo koje sadrži lažne i smiješne optužbe o tekućem sudskom procesu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Apsurdno je sugerisati da je Ambasada SAD-a autor optužnica ili da upravlja zavjerom. Ako postoji autor optužnice protiv Dodika van Državnog tužilaštva, kako je Dodik tvrdio, onda je to sam Dodik. Jasna i jednostavna činjenica je da su Dodikovi problemi rezultat njegovog djelovanja, napisali su iz Ambasade SAD-a u Twitter objavi.