Ambasada SAD o optužnici protiv Dodika i Lukića: Zakoni BiH vrijede za sve

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podilog optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije. Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sjednici jer je prethodna vršiteljica direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Optužnica u slučaju Dodik i Lukić podignuta je na osnovu člana 203 a Krivičnog zakona BiH ili kokretnije na osnovu izmjena koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik a u kojim se navodi da će kaznom od šest mjeseci do pet godina biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne provodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika, ili koja spriječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili provođenje. Za onog ko počini djelo, izriče se mjera zabrane vršenja službe.