Ambasada SAD odgovorila na optužbe: Laži i obmane su da smo utjecali na sudski postupak

Nakon današnje prvostepene presude u aferi Respiratori u kojoj su osuđeni Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Jelka Milićević oglasili su se iz Ambasade SAD na svom Twitteru profilu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Sjedinjene Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužilaštva i pravosuđa koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči bosanskohercegovačku demokratiju i ekonomiju, i koja je pokretač toga da mnogi građani ove zemlje odu i grade živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje.

Anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u ove institucije i da je korupcija sve gora. Oduvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da pozovu moćne na odgovornost za svoje postupke.

Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojeg drugog sudskog postupka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a.

Podsjećamo nakon izricanja presude u predmetu Respiratori advokatica premijera FBiH Fadila Novalića Vasvija Vidović je kazala da su optužbe od vremena hapšenja podržavali svojim izjavama “predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, Čović, Hrvatski narodni sabor… potom Elmedin Konaković, Forto i na kraju Nikšić. I povrh svega toga, potpuno neprimjereno za jedan živi predmet, Ambasada SAD…”.