Ambasada Ukrajine: Kako je ikona dospjela u ruke Dodika

Abmasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputilo je notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražeći detaljne informacije o podrijetlu predmeta ukrajinske kulturne baštine, koje je predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uručio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tijekom posjeta Bosni i Hercegovini.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, izjavila je u intervjuu za N1 da je od ukrajinskog veleposlanstva primila diplomatsku notu u kojoj traži izjavu o tome kako je 300-godišnja ikona u vlasništvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Ministrica Turković je spomenutu diplomatsku notu predala Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na izjavu i, kako je rekla, mora saznati stvarno stanje.

“Vidim da postoje ideje za uključivanje SIPA-e i Tužiteljstva u Bosni i Hercegovini kako bi se ovaj slučaj okončao”, rekao je Turković.

Riječ je o 300 godina staroj pozlaćenoj ikoni, čije podrijetlo dolazi iz Luganska u Ukrajini, na kojoj je otisnuta marka koja dokazuje njezinu originalnost, a čiju je fotografiju s dodjele objavila srpska novinska agencija SRNA.

Ikona je predana Lavrovu tijekom sastanka u vladinom sjedištu Republike Srpske u istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali i vladini dužnosnici iz RS-a i predsjednica bosanskog entiteta Željka Cvijanović.