Ambasador Ukrajine traži sastanke s Biserom Turković i Gordanom Tadić zbog afere “Ikona”!

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini uputila je zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražeći da se u Sarajevu održe dva sastanka za ukrajinskog ambasadora koji pokriva Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu Vasilija Kirilicha, izvjestio je Klix.ba.

Ukrajinci zahtijevaju da se u januaru organiziraju dva sastanka za ambasadora. Prvi s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, a drugi s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordanom Tadić.

Tema sastanaka bit će 300 godina stara zlatna ukrajinska ikona Luganska, koju je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik uručio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu.

Kao što smo saznali, u diplomatskoj se noti navode i teme poput razvoja bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Ukrajine i razmjene mišljenja o suradnji između Ukrajine i Bosne i Hercegovine u područje nadležnosti institucija odgovornih za provedbu zakona.

Ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini nedavno je zatražila vraćanje ikone u Ukrajinu.

“Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti drugi – povratak u Ukrajinu”, rekao je ukrajinski ambasador u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Kao što je poznato, Ukrajina tvrdi da pečat na poleđini ikone nedvosmisleno dokazuje da se radi o ikoni koja pripada ukrajinskoj kulturnoj baštini i koja je nestala iz ove zemlje i pripada isključivo Ukrajini .

Zbog toga je Lavrov odlučio vratiti ikonu u Sarajevo putem Amabasade Bosne i Hercegovine u Moskvi kako bi se stvar rasvijetlila putem Interpola. Međutim, zasad je nepoznato koje se aktivnosti vode po tom pitanju, jer je veleposlanik Željko Samardžija ikonu donio u četvrtak navečer prošli tjedan i, prema njegovim riječima, predao je u ured predsjedavajućeg Predsjedništva Bosna i Hercegovina, Milorad Dodik, petak.