AMERIČKA AMBASADA: Nema mogućnosti da se RS otcijepi

“Ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH ne daju mogućnost da se ijedan entitet otcijepi”, navodi se u pisanoj izjavi Radiju Slobodna Europa iz Ureda za komunikacije američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Takva je primjedba uslijedila nakon što je Rusija na sastanku Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini u srijedu, 2. decembra, odbila zaključiti priopćenje, navodeći, između ostalog, da entiteti nemaju pravo na povlačenje iz Bosne i Hercegovine.

Vijeće za provedbu mira međunarodno je tijelo odgovorno za provedbu Daytonskog sporazuma i osnovano je 1995. godine, mjesec dana nakon potpisivanja sporazuma. Vijeće, putem OHR-a, nadgleda provedbu Daytonskog sporazuma i pruža OHR-u političke smjernice. Članovi Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, predsjedništvo EU-a, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije koju predstavlja Turska.

Dodik: Srbi imaju pravo na samoodređenje

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na pitanje RFE-a o zaključcima Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini kaže da ne uzima u obzir njihova stajališta.

“Stalno nam govore, sve do sada namjerno govore da je Konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine i da je u tom pogledu sastavni dio Ustava. Ova konvencija kaže da ljudi imaju pravo na samoodređenje, a ne nacionalne manjine “, rekao je Milorad Dodik u četvrtak, 3. decembra, u Banjoj Luci.

Rusija je uvijek protiv Vijeća za provedbu mira, a od strane RS-a

Rusija se uglavnom ne slaže s odlukama Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini. Također su se usprotivili izdavanju referenduma o “Danu Republike Srpske 9. januar”, koji je prethodno Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini pozvao je tada institucije BiH da se ovim pitanjem pozabave putem uspostavljenih zakonskih procedura i postojećeg ustavnog okvira te da osudi odlazeću retoriku.

“Ustav Bosne i Hercegovine jasno kaže da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obvezujuće te da su entiteti dužni poštivati ​​odluke institucija Bosne i Hercegovine.” presudio je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, destabilizirajući i povećavajući političke tenzije, koje nekonstruktivno skreću pažnju s vrlo ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova s ​​kojima se suočava Bosna i Hercegovina “, rekao je. u izjavi.
Ruska Federacija tada je istakla svoj stav o tekstu zajedničke izjave veleposlanika PIC-a o referendumu u RS-u na dan entiteta, 9. januar.