Američka senatorka zatražila veći angažman NATO-a u BiH

Američka senatorica Jeanne Shaheen boravila je s delegacijom u Bruxellesu, gdje su posjetili američkog veleposlanika pri NATO-u. Tijekom razgovora, američka promatračka skupina pozvala je na veći angažman NATO-a u Bosni i Hercegovini.

“U našim raspravama podijelila sam svoju zabrinutost zbog pogoršanja situacije u Bosni i Hercegovini i nastavljam pozivati naše saveznike u NATO-u da preusmjere pažnju na održavanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu”, kazala je senatorka Shaheen.

Podsjetimo, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg početkom aprila najavio je da će Alijansa poduzeti korake za pružanje veće potpore Bosni i Hercegovini i Gruziji.

“Za Gruziju bismo mogli da povećamo našu podršku u oblastima oblasti kao što su svijest o situaciji, bezbjedne komunikacije i cyber. Što se tiče Bosne i Hercegovine, mogli bismo da razvijemo novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a pomoć će biti prilagođena, vođena potražnjom i isporučena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja”, rekao je Stoltenberg nakon sastanka ministara spoljnih poslova NATO saveza.