Američki akademik: Zaustaviti promjenu Izbornog zakona u BiH, ugađa se Čoviću

Ton vanjske politike drastično se promijenio, a povratak diplomacije i suradnje donio je dašak nade. Na pitanje Glasa Amerike hoće li nova administracija SAD-a biti jači, demokratski faktor za Bosnu i Hercegovinu, regionalni stručnjak i akademik dr. Kurt Bassuener odgovorio je:

“Pitanje koje se postavlja je koliko će vremena trebati da se sa tih verbalnih teza, koje smo čuli i koje prepoznaju potrebu da se Zapad ujedini oko svojih vrijednosti, prijeđe na djela tj. na operativni nivo, na birokratski nivo. Naravno, potrebno je neko vrijeme da nova administracija postavi nove ljude. Na primjer, mi još uvijek nemamo zamjenika državnog sekretara za Evropu. Međutim, treba osigurati da nova administracija uoči urgentne stvari kao što je izborna reforma u Bosni i Hercegovini”, kazao je Bassuener te poručio kako treba biti oprezan sa dosadašnjim stavom kako je svaki sporazum dobar sporazum.

Bassuener je naglasio da je najbolje ojačati demokratsku i političku odgovornost.

“Pogledajte perverznost ovog Izbornog zakona, pa to je nešto za šta se Rusi bore već neko vrijeme. Mi smo se, zapravo, predali ucjeni etnokrata. Na kraju se sve to svodi da se Čoviću osigura da će uvijek biti predstavnik Hrvata. Svi oni koji kažu da to ima veze sa odlukom “Sejdić-Finci” ne vide poentu”, zaključio je američki akademik.

Ocijenio je kako se trenutni razgovori u vezi sa izmjenom Izbornog zakona svodi na to da se “ugodi lično Čoviću”.

“I to je izgradnja pravnog režima koji će osigurati Čovićevu političku dominaciju”, naveo je dr. Bassuener.

Na kraju govora za Glas Amerike, regionalni stručnjak i akademik zaključio je da takvu izmjenu Izbornog zakona treba jednostavno “zaustaviti”, a Dodik i Čović su zaprijetili da neće dopustiti izbore u ovoj situaciji.

Prema njegovim riječima, Ujedinjeni Zapad trebao bi djelovati strateškom, demokratskom politikom prema Bosni i Hercegovini, ojačati demokratsku moć nezadovoljnih građana i pod svaku cijenu se odmaknuti od sporazuma s trenutnom političkom elitom.