Američka administracija spremna je uvesti nove sankcije osobama u BiH koje su uključene u kriminalne i koruptivne radnje, kaže za BN televiziju američki ambasador u BiH Erik Nelson. On apeluje na građane u BiH da na izborima sankcionišu korumpirane političare.

“BiH je u ozbiljnoj političkoj krizi i zbog toga je pojačan interes američke administracije za ovo područje”, kaže ambasador Nelson.

On apeluje na sve političare da pokušaju postići dogovor i rješenje, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. U suprotnom, američki ambasador upozorava:

“Sankcije su na stolu. To je režim sankcija koji podrivaju stabilnost na Zapadnom Balkanu. Nova verzija izvršne uredbe uključuje korupciju i uključuje mogućnost sankcionisanja onih koji podržavaju one koji podrivaju napredak. Fundamentalni problem ovdje je da je korupcija u ovoj zemlji ogromna, a politička kriza je lak i brz način za političare da odvuku pažnju od stvarnih pitanja koja postoje i da nastave podrivati institucije koje treba da se bore protiv korupcije i pozivaju ih na odgovornost”, rekao je ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson.