AMERIČKI AMBASADOR UZNEMIREN; NELSON OBJASNIO RAZLIKU: “Rusija nudi pesnicu, SAD NUDI POMOĆ! Izjava koju je ruska ambasada dala juče je neprihvatljiva…” (VIDEO)

“Ako poredimo Evropsku uniju i Rusiju, mislim da je opet važno napraviti razliku između onoga što se nudi. Ne treba se zavaravati namjerom poklona. Iskreno rečeno, ja sam zaista bio zapanjen i prilično uznemiren izjavom koju je ruska ambasada dala, prijeteći Bosni i Hercegovini ukoliko nastave na svom putu ka NATO-u”, izjavio je Nelson.

Posljednje stavove ruske ambasade o osporavanju puta naše zemlje u NATO komentirao je za O kanal i Oslobođenje američki ambasador u našoj zemlji Eric Nelson. Dotakao se i odnosa Evropske unije prema našoj zemlji i regiji, koja je ostavljena da se okrene Rusiji, naročito u doba pandemije. U dugoročnom korona-izazovu za našu zemlju, ali i čovječanstvo, kao i u svim drugim kriznim vremenima, treba se sjetiti ko su istinski prijatelji Bosne i Hercegovine, kazao je Nelson.

– Ako poredimo Evropsku uniju i Rusiju, mislim da je opet važno napraviti razliku između onoga što se nudi. Ne treba se zavaravati namjerom poklona. Iskreno rečeno, ja sam zaista bio zapanjen i prilično uznemiren izjavom koju je ruska ambasada dala, prijeteći Bosni i Hercegovini ukoliko nastave na svom putu ka NATO-u. Mislim da je to još jedna jasna razlika između vrste pomoći koju NATO-saveznici i EU zemlje nude BiH, u odnosu na ono što Rusija nudi. Mi pružamo ruku, mi ne mašemo pesnicama, kao što je to učinila ruska ambasada jučer. Ono što mi pružamo i nudimo jeste puno poštivanje konsenzusa u okviru zemlje, važnog napretka koji je potreban u BiH, a za koji je potreban konsenzus.
Kroz sve svoje napore i aktivnosti, mi smo pokazali osnovno poštovanje i predanost gradnji konsenzusa unutar Bosne i Hercegovine, ističe Nelson, te dodaje:

– Pomoć koju mi pružamo pokazuje našu zaista iskrenu želju za građane BiH i za BiH da se pridruži Evropskoj uniji. Mi želimo da te reforme postanu stvarne, što je prije moguće. A kao članica NATO-alijanse, možemo tome doprinijeti i to na opipljiv način. Jer ono što je BiH sama navela kao jednu od reformi, jeste ustvari i vrste pomoći koje se mogu očekivati od NATO-saveza. To su sve pozitivni pokazatelji i stvari koji mogu pomoći BiH da krene naprijed. A izjava koju je ruska ambasada dala jučer je neprihvatljiva. Na takav se način pozivati na prijetnje. To nije vrsta partnerstva kakvu mi nudimo, kazao je.