Američki državni tajnik Mike Pompeo: Rusija vjerojatno stoji iza masovnih hakerskih napada na državne organizacije

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da Rusija vjerojatno stoji iza masovnih hakerskih napada na nekoliko vladinih agencija i organizacija.

Govoreći u radio emisiji, Pompeo je rekao “Možemo sasvim jasno reći da Rusi sudjeluju u ovom događaju”, oni još uvijek “raspakiraju” ono što se dogodilo.

Opisao je upotrebu softvera za ugrađivanje koda u američke državne sustave kao “značajan napor”, ali nije dao daljnje detalje.

Američki predsjednik Donald Trump šutio je o hakiranju, za koje dužnosnici smatraju da predstavljaju “ozbiljan rizik” za zemlju.

Što znamo o cyber napadu?

Prošle sedmice otkriveno je da su napadači instalirali zlonamjerni softver na nadzornu platformu američke firme SolarWinds. SolarWinds je rekao da bi platformu moglo instalirati do 18.000 kupaca.

Rašireni napad zahvatio je mnoge američke vladine agencije, organizacije i privatne firme i traje barem od marta.

Vladi ga je prvi put izložila firma za internet sigurnost FireEye.

Izvršni direktor FireEyea Kevin Mandia napisao je u postu na blogu 8. decembra da je njegova kompanija hakirana i “zaključio da smo svjedočili napadu vlade s visokim napadačkim sposobnostima”.

Predsjednik Microsofta Brad Smith, rekao je da je haker napao najmanje 40 vladinih agencija i drugih organizacija.

Najmanje 80% tih organizacija bilo je u Sjedinjenim Državama, ali žrtve su bile u sedam drugih zemalja: Kanadi, Meksiku, Belgiji, Španjolskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu i UAE-ima.

Stručnjaci su za Associated Press rekli da bi mogli potrajati mjeseci da se obnove mreže i otkrije što se dogodilo.