Američki general Lloyd Austin: ‘Nadam se da sam u krivu, ali mislim da ćemo zaratiti’

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je ranije ovog mjeseca da pojačana vojna aktivnost Kine u blizini Tajvanskog tjesnaca nije znak predstojeće invazije na Peking.

Američki general ratnog zrakoplovstva ocijenio je da će SAD unutar naredne dvije godine zaratiti s Kinom, no Pentagon je saopćio da njegove izjave usklađene s američkim vojnim procjenama. “Nadam se da sam u krivu, no imam osjećaj da ćemo 2025. zaratiti”, napisao je general Mike Minihan u svom dopisu časnicima Zapovjedništva za zračnu mobilnost na čijem je čelu.

Zapovjedništvo zračne mobilnosti ima 50.000 članova i blizu 500 zrakoplova te je odgovorno za prijevoz i opskrbu gorivom.

Iako njegova procjena ne odražava one Pentagona, ona ukazuje na zabrinutost među visokim američkim vojnim dužnosnicima da bi Kina mogla pokušati preuzeti kontrolu nad Tajvanom, otokom koji Peking smatra svojim teritorijem.

Minihan je napisao da se i SAD i Tajvan suočavaju s predsjedničkim izborima 2024. godine i da bi to moglo stvoriti priliku za Kinu da pokrene vojnu akciju.

“Te primjedbe ne odražavaju stajalište ministarstva obrane o Kini”, kazao je dužnosnik ministarstva.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je početkom mjeseca da kineska pojačana vojna aktivnost u blizini Tajvanskog tjesnaca nije znak nadolazeće invazije na Peking.

Brigadni general zračnih snaga Patrick Ryder rekao je da vojno rivalstvo s Kinom ostaje jedan od glavnih izazova i da je njegov glavni fokus rad sa saveznicima i partnerima kako bi Indo-Pacifik ostao miran, slobodan i otvoren.

Prošli članakAvdo Avdić: Nermin Nikšić se kockao i na kraju ostao bez svega
Sljedeći članakEmrić: Dok su predavali Dodiku vlast, Mijatović nije predlagao crvene linije