Američki senatori nakon sastanka jasno poručili: Ovo je ključni trenutak da SAD pruži podršku BiH

Delegacija Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koja je danas prisutna u BiH, održala je konferenciju za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U uvodu konferencije američki ambasador u BiH Michael Murphy rekao je da ova posjeta znači lični povratak na posao i to pokazuje obostranu podršku SAD-a BiH i efikasniju podršku državnim institucijama i entitetima.

Senatorica Jeanne Shaheen rekla je da su sastanci bili kvalitetni, kako s Predsjedništvom BiH, tako i s ljudima iz različitih organizacija, te izrazila podršku BiH i njenom multietničkom karakteru.

Na pitanje što je bila tema razgovora s članovima Predsjedništva BiH, senatorica Shaheen je rekla da su razgovarali o važnosti odnosa SAD-a i BiH, važnosti stabilnosti BiH i težnjama građana za multietničku zemlju.

Senator Chris Murphy kaže da je ovo zabrinjavajuće vrijeme u BiH. Dodao je da je ovo ključni trenutak za BiH.

– Ovo je ključni trenutak da SAD pruži podršku. Rekli smo liderima da njihovi problemi nama nisu nepoznati, rekao je Murpyh.

– Ljudima u SAD je stalo do BiH, zabrinuti smo ovim što čujemo razbijanju institucija. Naša poruka je danas bila poruka prijateljstva. Mi smo prenijeli poruku da se nadamo da će lider ovdje interese zemlja staviti ispred onoga o čemu se ne slažu. Mora se naći put naprijed zbog građana i mi smo spremni pomoći kako god možemo, rekao je Murphy.

Senatorica Jeanne Shaheen je rekla da misli da je jako važno sagledati ono što se dešava u Ukrajini.

– Ja vjerujem da je jako važno da svi osudio ono što se tamo dešava. Cijenim da je BIH suverana država i da morate donositi vaše odluke o tome. Ja sam razočarana i ne slažem se sa Miloradom Dodikom o ovom pitanju, rekla je Shaheen.

Ona je na pitanje o kineskom i ruskom uticajem rekla da ih brine ono šta dolazi s kineskim investicijama.

– Bilo je investicija u infrastrukturu koje ne dolaze bez neke dodatne cijene. Oni često dođu sa kineskom radnom snagom i često imaju dodatnu cijenu koje predstavljaju izazov tim zemljama.

Senater Thom Tillis je rekao da svaka država treba računati s tim da bude što manje ovisnosti o drugim državama, tako i s Kinom.