Američki stručnjak za Balkan Paul McCarthy: “Džaferović i Komšić trebali su se sastati i suprotstaviti Lavrovu zbog napada”

“Boravak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na Balkanu može se shvatiti kao pokušaj pružanja snažnije podrške za Rusiju – s obzirom na trenutno preuzimanje nove američke administracije”, rekao je Paul McCarthy, regionalni direktor VOA-e za Europu u Međunarodnom republikanskom institutu.

McCarthy, stručnjak za Balkan, između ostalog, vjeruje da Rusija, naglašava, želi pokazati da je igrač na kojeg se može pouzdati.

“Možda se boji da će nova administracija, u dogovoru s europskim saveznicima, ojačati sudjelovanje u regiji”, rekao je McCarthy u pisanom odgovoru za Glas Amerike.

Tijekom prethodna dva dana ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio je tri zemlje zapadnog Balkana: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Bosna i Hercegovina dio je Strategije proširenja Europske komisije od 2018. godine – ali još nije dobila službeni status kandidata za članstvo u EU. Srbija pregovara o članstvu u procesu promjenjivog učinka u posljednjih šest godina – dok je Hrvatska prije nekoliko godina završila proces euroatlantskih integracija, pridružila se NATO-u 2009. i Europskoj uniji 2013. i uvela sankcije Rusiji zbog ruske aneksije Krima 2014. godine.

Frederick Ben Hodges, bivši šef američkih kopnenih snaga u Europi, smatrao je Beograd da Srbija pokazuje da 2020. nije Srbija 1999. da bi morao “pojačati prisutnost u Washingtonu, Bruxellesu, Berlinu, Parizu i Londonu”.

“Kremlj ne vidi prednost za sebe ako Kosovo i Srbija mogu postići sporazum i postići napredak uz poboljšane ekonomske i političke prilike. Stoga će i dalje potkopavati sve napore koji bi mogli pridonijeti rješavanju ovog problema “, uvjeren je Frederick Ben Hodges.

Paul McCarthy dodaje da bi u tom smislu Rusija trebala biti, kako kaže, dosljednija.
“Podržava Srbiju u smislu teritorijalne cjelovitosti – a s druge strane podržava stvaranje gotovo paradržavnog sustava u Bosni – potkopavanjem jedinstva zemlje”, rekao je američki stručnjak.

Posjeti Srbiji prethodio je boravak ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova u Bosni i Hercegovini. To su obilježili neobičnom gestom članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine – koji su odbili sastanak s ruskim državnikom.

“Navedeni razlozi su ponašanje gospodina Dodika, kao i otvoreno miješanje ministra Lavrova u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine i na putu ka NATO-u. Inače, mislim da su pogriješili kada se nisu sastali sa Lavrovim. Bilo bi puno bolje da su to učinili i javno se usprotivili napadu na integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine – a također i kao podrška Dodikovim separatističkim govorima “, rekao je general Hodges, koji je također upozorio na izvještaj predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

„Gospodin Dodik obično optužuje Zapad za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – unatoč činjenici da ga često krši i sam. Ovaj put rekao je Lavrovu da će, kako je rekao, danas i sutra biti u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini – uprkos činjenici da je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine “, zaključio je Hodges u intervjuu za Glas Amerike.

McCarthy se slaže da Rusija podriva državnost Bosne i Hercegovine.

“Rusija želi da Bosna ostane podijeljena. Postojanje neovisnog srpskog entiteta koji ne surađuje sa Zapadom u apsolutnom je interesu Rusije “, rekao je Paul McCarthy, regionalni direktor za Europu u Međunarodnom republikanskom institutu.

Međutim, po ovom pitanju general Ben Hodges također ističe, kako ih naziva, pogrešne korake koji mogu ući u dušu Zapada.

“Mislim da način na koji pokušavaju potkopati legitimne tvrdnje srpskih i srpskih dužnosnika o Daytonu, bez obzira na politiku koju provode, nije koristan.” S druge strane, Srbija je više puta naglasila i pokazala da to ne podriva državnost Bosne i Hercegovine. Neuspjeh zapadne i lokalne politike na Balkanu ne može se uvijek kriviti za miješanje Srbije “, rekao je Hodges.

Prema njegovom tumačenju – najbolji način za promjenu Dejtonskog sporazuma je snažna veza između Srbije i Zapada.

„I uzimajte argumente od ljudi poput gospodina Dodika. Pomozite ljudima u Republici Srpskoj da shvate da bi promjene Dejtonskog sporazuma bile način za promatranje Srbije”, rekao je Hodges, stručnjak koji se često prisjeća transformacije Srbije, zemlje za koju vjeruje da je od 1990-ih daleko napredovala. danas se razmatra.

Ove sedmice obilježava se 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz posredovanje međunarodne zajednice na Balkanu.