Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke

Sjedinjene Američke Države proširile su popis sankcija koje se odnose na korupcijske radnje diljem svijeta, a od danas su na listi Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banja Luke.

Nakon što je Ministarstvo financija SAD-a u decembru objavilo prošireni popis sankcioniranih pojedinaca i kompanija iz Srbije, Hrvatske, Kosova i Bugarske povezanih s korupcijom i drugim nezakonitim radnjama, “crna lista” je sada proširena na kompanije i pojedince iz Bosne i Hercegovine.

Prema ažuriranoj listi, sankcije Sjedinjenih Američkih Država, a koje su povezane s Bosnom i Hercegovinom, uvedene su za Alternativnu televiziju iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom i Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Ministarstvo financija SAD-a za sada nije objavilo više detalja o sankcijama, ali se očekuje da će uskoro biti objavljene neke informacije.

“Ove sankcije se odnose na pojedince i lideri moraju biti lično odgovorni. Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti, ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu”, najavio je Escobar.

Administracija Sjedinjenih Američkih Država nedavno je objavila dokument koji opisuje prvi plan Bidenove administracije za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

Upravo u tom dokumentu Bijela kuća naglašava da će Sjedinjene Američke Države nastaviti koristiti antikorupcijske alate, uključujući vizna ograničenja i ekonomske sankcije.

Također je navedeno da će Sjedinjene Američke Države, kao i Velika Britanija, nastaviti zajednički raditi na uvođenju sankcija kroz “Magnitsky zakon”, globalni američki mehanizam koji se koristi za borbu protiv korupcije.

Mehanizam postoji već nekoliko godina, tijekom kojih je sankcioniran niz pojedinaca i kompanija povezanih s korupcijom. Najčešće se koristio za pojedince i kompanije povezane s režimima u Siriji i Iranu, ali se često koristio i na Balkanu.