Antony Blinken pozvao Izrael da pauzira napade na Gazu kako bi civilima stiglo što više pomoći

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stigao je jutros u Tel Aviv gdje se sastao sa tamošnjim političkim vrhom.

Blinken je još jednom podvrdio kako Amerika stoji čvrsto uz Izrael.

“Izrael ima pravo i obavezu da se brani i da postara da se događaji od sedmog oktobra više nikada ne ponove”, rekao je Blinken danas poslije sastanka sa izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom.

Šef američke diplomatije je istovremeno kazao da je “bitno kako to Izrael radi” – i da je važno da se učini sve da se zaštite civili “uhvaćeni u unakrsnoj vatri koju pravi Hamas”. Međutim, Blinken je istakao da pomoć mora stići do građana u Pojasu Gaze kojima je ona očajnički potrebna.

Također, jedan od ključnih stvari zbog kojih je Blinken stigao u Tel Aviv jeste taj što je iznio zahtjev i prijedlog SAD-a u kojem su tražile pauzu u borbama kako bi omogućile oslobađanje talaca i to da humanitarna pomoć stigne u Gazu jer sve veći broj civilnih cestarina podstiče zabrinutost.

Prije sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu, Blinken je rekao da će tražiti “konkretne mjere” od Izraela kako bi osigurao smanjenje štete palestinskim civilima. Također, kaže da civili ne bi trebali snositi posljedice zbog Hamasove brutalnosti.

Izrael kaže da je veliki broj poginulih posljedica načina na koji se Hamasovi borci skrivaju među civilima i postavljaju blokade na putevima koje civilima otežavaju kretanje na jug u relativno sigurnija područja u Gazi.