Arheolozi u Turskoj otrkili 2.500 godina star Afroditin hram

Zapadno od poluotoka Urla-Çeşme, istraživači su otkrili su hram posvećen božici Afroditi iz 6. stoljeća prije Krista.

“Afrodita je u to doba bila vrlo čest kult”, rekla je Elif Koparal, arheologinja sa Univerziteta likovne umjetnosti Mimar Sinan, za Hürriyet Daily News.

Tim je otkrio dio ženskog kipa i ženski kip glave od terakote, kao i natpis “Ovo je sveto mjesto”.

Afrodita je bila starogrčka božica ljepote, ljubavi i razmnožavanja. Ponekad je bio povezan s pomorstvom i ratovanjem. Prema Enciklopediji Britannice, rane skulpture pokazuju da je bila odjevena i uvelike slična drugim božicama, ali otprilike u 5. stoljeću prije Krista umjetnici su je počeli prikazivati ​​golu ili uglavnom golu. Na Cipru i otoku Cythera na južnoj obali Grčke mnogi su hramovi i svetišta bili posvećeni svojim kultovima, sa određenim područjima moći.

Danas se Urla-şeşme nalazi jugoistočno od drevnog grada Afrodisije pod zaštitom UNESCO-a u Turskoj, a ime je dobila po božici. Sljedbenici su sagradili Afroditin hram u 3. stoljeću prije Krista, nakon čega je uslijedila izgradnja ostatka grada, uključujući kazalište i kupališne komplekse.

Koparal i njegovi kolege otkrili su prve tragove hrama na tom području 2016. godine kada su dokumentirali ostatke brojnih naselja tijekom tisuća godina na tom području, navodi državna agencija Anadolu.

“Tijekom istraživanja površine otkrili smo Afroditin hram iz 6. stoljeća prije Krista”, rekao je Coparal za Anadolu. “Ovo je fascinantno i fascinantno otkriće.”
Od 2006. istraživači su otkrili ukupno 35 prapovijesnih naselja na približno 17.220 četvornih metara arheološkog nalazišta. Šesnaest ih pripada kasnom neolitiku, posljednjem dijelu kamenog doba.

Njegovo je mjesto blizu provincije Izmir. Metropola, prije poznata kao Smirna, jedan je od najstarijih gradova u mediteranskoj regiji. Izmir je važno mjesto za lokalno stanovništvo već najmanje 5000 godina; Ostaci keramike ukazuju da su se grčke snage naselile u to područje oko 1000. pr.

Prema Hürriyetu, istraživanje dokumentira ekonomske i socijalne odnose između ljudi koji žive u regiji od 6000. pr. Među nalazima su grobne gomile i špilje koje se koriste kao sveta mjesta. Koparal kaže da tim surađuje s lokalnim stanovništvom kako bi zaštitio nalaze koji bi se mogli suočiti s prijetnjama pljačkaša i urbanog razvoja.

Afrodita nije bila jedini klasični bog kojeg su štovali na tom području: Ahmet Pesen izvijestio je da su prošle jeseni arheolozi iskopani u akropolskom gradu Daskyleionu otkrili 2.400 godina staru masku s grčko-rimskim bogom vina i ekstaze Dionizom. Drevni hramovi vjerojatno su koristili masku od terakote tijekom rituala izrade vina.